Premijer Bugarske: “Moguće ukidanje veta na pregovore o pristupanju Severne Makedonije EU”

0
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

(Beta-AFP) – Bugarski parlament bi u petak mogao odlučiti da ukine veto na otvaranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije Europskoj uniji, izjavio je premijer posle sastanka na zapadnobalkanskih lidera sa liderima EU,

“Ako sutra poslanici donesu odluku da se ide dalje, vlada će moći da je relativno brzo ratifikuje”, rekao je Kiril Petkov u četvrtak uveče u Brislu.

Bugarska je bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost svog suseda 1992. godine, kada se raspala bivša Jugoslavija. No odnosi su poslednjih godina zategnuti i Sofija blokira pristupanje Severne Makedonije EU od novembra 2020. zbog kulturnih i istorijskih sporova.

Međutim, poslednjih dana pojavio se novi dogovor: dve opozicione stranke, uključujući onu bivšeg premijera Bojka Borisova, preispitale su svoje stanovištea i pristale ukinuti svoj veto pod određenim uslovima.

Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU, stavila je na sto predlog, koji je premijer Petkov opisao kao “vrlo dobar”.

Severna Makedonija bi se trebalo izmeni ustav kako bi Bugari bili uključeni u priznate etničke grupe. Nakon toga bi se bugarski parlament izjasnio da li podržava li ovaj kompromis ili ne.

“Očekujem da će vrlo velika većina” glasati za, rekao je za AFP Hristo Ivanov, predsednik stranke Demokratska Bugarska.

Dolaskom na vlast krajem 2021. Kiril Petkov je započeo strategiju zbližavanja koja nije svima bila po volji, ubrzavajući pad vlade. S vlasti je svrgnut u sredu kada mu je izglasano nepoverenje, ali sadašnji premijer ostaje na dužnosti dok se ne počnu pregovori za formiranje nove većine.