Prelaze granicu: Kamioni srpskih prevoznika napuštaju Ukrajinu

0
Beta/(AP Photo/Czarek Sokolowski)

(Beta) – Kamioni srpski prevoznika, koji su četiri dana bili blokirani na graničnom prelazu Djakovo u Ukrajini počeli su da prelaze granicu prema Rumuniji, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

“Zahvaljujući diplomatskim naporima, Ambasade Srbije u Кijevu kao i Ambasade Ukrajine u Beogradu i aktivnostima Privredne komore Srbije, naši vozači počeli su da prelaze granicu s kamionima i robom na graničnom prelazu Djakovo”, rekao je direktor Sektora PКS za internacionalizaciju Mihailo Vesović.

Vesović očekuje da će svi kamioni srpskih prevoznika u što skorije vreme preći ukrajinsku granicu i vratiti se u Srbiju.

Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić izjavio je za Euronews Srbija da oko 50 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija nije moglo da pređe iz Ukrajine u Rumuniju i danima su bili na graničnom prelazu Djakovo.

On je napomenuo da se još ne zna šta će biti sa četvoricom vozača koji su za Rusiju krenuli preko Poljske, ali su umesto preko Belorusije, kako je rekao, zalutali na teritoriju Ukrajine.

“Tamo su već nekoliko dana i trebalo bi da ispregovaramo da se i oni što pre bezbedno vrate kući”, rekao je Mandić.