Prekretnica u borbi protiv kovida? Prvi lek protiv korone, neki pacijenti kažu da im je već posle 2 sata bilo bolje

0

Izraelski lek Allocetra mogao bi da donese prekretnicu u borbi protiv koronavirusa, objavili su ove nedelje izarelski mediji, a da li će biti uspešan u lečenju kovida-19 (i to različitih sojeva virus), mora još da potvrditi studija treće faze kliničkih ispitivanja. Za sada se, međutim, može reči da se pokazao kao vrlo uspešan.

Čak 90 odsto teških pacijenata oporavilo se nakon lečenja ovim lekom, tvrdi kompanija Biomed Enlivex Therapeutics. Oni su ove nedelje saopštili ohrabrujuće rezultate ispitivanja leka u fazi dva.

Od 16 lečenih pacijenata, sedam je bilo u teškom stanju, a devet u kritičnom. Većina je bila starosti od 40 do 60 godina i svi su pripadali rizičnim grupama.

Njih 14 lečenih Allocetrom oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru.

Iz ove kompanije je saopšteno i da lečeni pacijent nije preminuo. I u prvoj fazi ispitivanja lek je bio uspešan jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.

Mehanizam delovanja ovog leka je imunomodulacijski, a razvijen je na temelju istraživanja profesora Drora Mevoraha Iz Odeljenja za koronavirus Medicinskog centra u Hadasahu.

Allocetra je namenjena lečenju različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomerna aktivnost imunološkog sistema, što dovodi do povećanog lučenja proteina ćelija imunološkog sistema – nazvanih citokini – istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju.

Deluje tako što se ćelije uzete od zdravog donora u laboratoriju tretiraju na takav način da nakon unošenja u telo pacijenta mogu zaustaviti upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboleli od koronavirusa”, objasnio je profesor Mevorac.

Drugim rečima, Allocetra potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone činjenica da je njihov imunološki sistem “izvan kontrole”.

“Vjerujemo da rezultati ispitivanja, u kombinaciji s konvencionalnim liječenjem, daju jedinstvenu priliku za preživljavanje pacijenata s koronom u teškom i kritičnom stanju kod kojih upravo citokinska oluja uništava organe, što onda postaje pogubno”, rekao je Mevorach.

Neki pacijenti su pričajući o svom iskustvu s ovim lekom istakli da su već dva sata nakon prve doze osetili značajne promene u organizmu. Naglašavaju da im se polako počela vraćati snaga iako su kašalj i problemi s disanjem i dalje bili prisutni, ali je sveukupno stanje bilo značajno bolje.