Preko prakse do posla u Zijinu

  0
  Prva generacija praktikanata Zijina (2019)

  Radni odnos zasnovalo 139 srednjoškolaca i studenata koji su se u poslednje tri godine prijavili za stručno osposobljavanje u nekom od kompanijskih pogona. – Studenti i učenici na praksi mogu se i danas videti u skoro svakom pogonu, jer se u Serbia Zijin Copper za rad trenutno stručno osposobljava 61 praktikant

  Počev od maja 2019, kada su apsolventima Tehničkog fakulteta u Boru uručeni prvi ugovori o stručnoj praksi, Serbia Zijin Copper za studente i srednjoškolce svake godine organizuje program stručnog osposobljavanja. Stručnu praksu su u nekom od kompanijskih pogona u poslednje tri godine obavila 274 učenika i studenata, a 139 ih je zasnovalo i radni odnos.

  Jedna od njih je Katarina Puškić. Ona je diplomirani inženjer rudarstva i jedina je žena u Serbia Zijin Copper koja, na lični zahtev, radi pod zemljom. „Jama“ joj je, kako kaže, oduvek bila izazov i smatra je pravim simbolom rudarstva. Zato je i odlučila da umesto matematike, koja joj je prva ljubav, upiše ipak studije na borskom Tehničkom fakultetu.

  Katarina Puškić

  U „priču“ sa Zijinom, ova mlada devojka ušla je maja 2019, kada se kao apsolvent pete godine osnovnih studija prijavila na konkurs za stručno osposobljavanje u nekom od kompanijskih pogona. Tada nije mogla ni da nasluti da će sa još nekolicinom kolega praksu obavljati u središtu zemlje, u „Jami“. – Nakon evaluacije i nekoliko obavljenih razgovora, nas petoro dobilo je šansu da praksu obavi pod zemljom. Punih deset meseci svakodnevno sam silazila u „Jamu“ i upoznavala tajne mračnih hodnika i horizonata. Posao mi je u teoriji bio jasan, a kroz praksu je trebalo da ga ili zavolim i usavršim, ili batalim. Desio se prvi scenario.

  Iako ona radi u rudniku, život joj nije kao u pesmi „Idola“ – težak. Ni poslove, kako kaže, ne deli na jednostavne i komplikovane, a ne pada joj teško ni to što je odgovorna za 60 ljudi pod zemljom. Ne zna „na prvu“ da nam kaže šta joj je najteže, ali zato deli s nama utiske o tome šta joj je najlepše. – Mir i tišina u „Jami“, to mi se najviše sviđa. Nema telefona, gungule i puno priče kao na površini. Zbog tog mira i tišine sam i odabrala ovo radno mesto, iako sam imala ponudu i priliku da ostanem u tehničkoj pripremi i ne silazim u „Jamu“.

  Predsednik Saveta Tehničkog fakulteta u Boru prof. dr Dragoslav Gusković tvrdi da rudarsko inženjerstvo postaje sve interesantnije brucošima, baš zbog toga što relativno lako mogu da se zaposle u struci i to odmah po diplomiranju.

  Nekoliko je razloga zbog kojih se interesovanje svršenih srednjoškolaca za studije rudarstva osetno povećalo. Najpre, potražnja za ovim zanimanjem je sve veća zbog inostranih kompanija koje se u Srbiji bave rudarstvom, a ovde u Boru rudarstvo je u modi zbog mogućih stipendija i posla u Zijinu – kaže prof. dr Gusković.

  Studenti i učenici na praksi mogu se i danas videti u skoro svakom pogonu, jer se u Serbia Zijin Copper za rad trenutno stručno osposobljava 61 praktikant. Ima ih u „Velikom Krivelju“, „Novom Cerovu“, Majdanpeku, topionici, ali i u kompanijskim sektorima za geologiju, marketing, zaštitu životne sredine, IT, planiranje i finansije. Praktikanti su zapravo studenti koji još uvek nisu ispunili uslove iz ugovora, odnosno nisu još diplomirali, a praksu su počeli 2019, 2020. ili 2021. godine. Tu spadaju i srednjoškolci, koji su praksu počeli prošle godine.

  Kompanija može talentovanim mladim ljudima da obezbedi odličnu platformu za razvoj, ali je  potrebno da kroz obavljanje svih uobičajenih radnih zadataka oni steknu osnovna iskustva i znanja. Samo oni koji usvajaju i implementiraju duh inovacije i neprestano se usavršavaju mogu da postanu vrhunski kadrovi.