“Prekidaju se sve izborne radnje dok je na snazi vanredno stanje”

1
Foto: Profimedia/Ilustracija

Republička izborna komisija je na današnjoj sednici, u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora koji su raspisani za 26. april, saopštio je večeras predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je juče je doneta odluka o uvodjenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije i da je Vlada u skladu sa ovlašćenjima donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja.

“Članom 5. te uredbe propisano je da se prekidaju sve izborne radnje u sprovodjenju izbora za narodne poslanike, pokrajinske poslanike u AP Vojvodine kao i za odbornike opština i gradova, te da će se nastaviti od dana prestanka vanrednog stanja”, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da na ovaj način RIK sprovodi obavezu propisanu uredbom ali i daje svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa jer, kako je naglasio ” izbori mogu da stanu ali život ne.”

Odluka RIK-a znači da će po prekidu vanrednog stanja biti utvrđeni novi rokovi za sprovođenje izbora, kao i da će sve do sada preduzete izborne radnje imati pravnu snagu u nastavku izbornog procesa, prethodno je za N1 objasnio Bojan Klačar iz CeSID-a.

Odluka važi za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. Izbori će se nastaviti u skladu sa odlukom o prekidu vanrednog stanja, što će biti uređeno posebnim aktom RIK-a.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta na sednici je iznela stav da ovakvo rešenje ne treba usvojiti jer smatra da je “protivustavno prekidati podnošenje izbornih lista”.

Ona je dodala da za to nema razloga jer službe rade, notari rade, još postoje radne obaveze i da podnošenje lista treba da se sprovede, a o samom datumu izbora treba odlučiti kasnije.

Većinom glasova za RIK je ipak donela odluku o prekidu izbronih radnji, a kako je rečeno na sednici, o nastavku rada RIK-a članovi će biti obavešteni kad se ukine vanredno stanje.

1 KOMENTAR

  1. Шта ће то у пракси да значи, углавном не много различито од досадашњег, где се: Вучић, Брнабић, Вулин,… и остали, неће скидати са ТВ екрана, “борећи” се за добро Србије, у овом случају, са мрским вирусом, док ће сви остали, тј. они “изборно расположени”, добити службени “чеп” у уста да се изјашњавају о било чему у вези са политиком и било чим, што би могло да се доведе у везу са тим ! Укратко, СНС и са “суспензијом” својих изборних наступа, има додатно време свог политичког маркетинга, док остали, односно они “спремни да мењају власт кроз институције”, као и да се на исти начин “боре”, више немају ни то мало времена. Не помере ли се избори, а сва је прилика да неће, биће то права изборна фарса, са оригиналним декором “опозиционара” мотивисаних само личним интересима.

Comments are closed.