“Preispitati potpise podrške opozicionim strankama, počevši od Novog Beograda i Čukarice…”

0
Fotografija: Beta (arhiva)

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je danas da postoje sumnje u način prikupljanja potpisa podrške za izborne liste opozicionih stranaka i da će povodom toga u utorak zatražiti uvid u fotokopirane materijale u opštinama Novi Beograd i Čukarica, u kojima je prikupljeno najviše potpisa.

Ovo udružnje je saopštilo da je na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja tražilo pristup dostavljenom materijalu od strane Republičke izborne komisije (RIK) a da je u međuvremenu, odbijen i predlog predstavnika Narodnog bloka u RIK-u da se dostave tabele na uvid javnosti.

“Budući da su prilikom ostavljanja potpisa građani morali da dostave i očitane podatke iz svojih ličnih karti i pasoša, UZUZ će u utorak 16. juna tražiti uvid u fotokopirane materijale u dve beogradske opštine – Novi Beograd i Čukarica, budući da je reč o opštinama u kojima je sakupljeno najviše potpisa”, navodi u saopštenju UZUZ.

UZUZ je najavio da će nakon toga tražiti uvid i u dokumentacije ostalih opština, navodeći da “sumnje u protivpravno prikupljanje potpisa za opozicione liste narušavaju elementarno poverenje u izborni proces kao pračesticu demokratskog poretka”.

“Ukoliko tih podataka nema, biće nesumnjivo jasno da je ceo izborni proces nelegalan. Imajući u vidu kratak rok do održavanja izbora, da bi se odagnala sumnja potrebno je do kraja dana 16. juna dostaviti odgovor, a omogućiti uvid u sredu 17. juna kako bi se pre predizborne tišine javnost informisala”, saopštio je UZUZ.

Kako je najavljeno, ukoliko ne bude odgovora na njihov zahtev, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti će u sredu saopštiti naredne korake.

(Beta)