Pregovori su pri kraju: Ko će formirati manjinsku vladu u Crnoj Gori?

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

(Beta) – Pregovori o formiranju manjinske vlade u Crnoj Gori se privode kraju a prema poslednjim informacijama u vladi će biti osim Građanskog pokreta URA i manjinskih partija i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opozicionona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP), potvrđeno je agenciji Beta.

Podršku vladi u parlamentu će pružiti Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Premijer će biti lider URA Dritan Abazović, kojem je Đukanović dao mandat da sastavi novu vladu nakon što je vladi premijera Zdravka Krivokapića 4. februara u parlamentu izglasao nepoverenje.

Đukanović je juče govoreći o manjinskoj vladi i tvrdnjama mandatara za sastav nove vlade i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da se DPS ne vraća na vlast, rekao da je bilo različitih izjava i interpretacija.

“Pozivam samo na zdravu logiku – imate vladu koju će činiti paritje koje imaju 14, 16 ili 19 poslanika, a potreban im je 41. Razliku između 14, 16 i 19, davaće DPS. Šta mislite, je li to uticaj ili nije?”, istakao je Đukanović na konferenciji za medije sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

SNP je na poslednjim parlamentarnim izborima bila na listi sa Demokratskim frontom.  Oni su formirali vlast zajedno sa demokratama i pokretom URA, nakon izbora avgusta 2020. na kojima je smenjena vlast Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Najava da će ući u vladu sa Abazovićevim pokretom URA i partijama manjinskih naroda, a uz podršku DPS u parlamentu, izazvala je oštre reakcije njenih doskorašnjih partnera u vlasti.

Parlament je u blokadi zato što potpredsednik iz redova proruskog Demokratskog fronta, Strahinja Bulajić odbija da zakaže sednicu kako bi onemogućio izbor nove vlade koja isključuje Demokratski front.

Zbog toga su na čekanju brojni zakoni među koji i oni koji se odnose na ograničavanje cena koje u Crnoj Gori svakodnevno drastično rastu.

Očekuje se meutim da sjednicu na zahtev Abazovića zakaže neki drugi potpredsednik kako bi se prevazišla ta situacija.