Predstavnik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić rekao je da je prvi razgovor o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji između sindikata, poslodavaca i države završen zaključkom da ima osnova za povećanje minimalne zarade i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

On je za Betu, posle prvog razgovora sa predstavnicima Unije poslodavaca, ministarstava rada i finansija, rekao da su na tom sastanku samo analizirani prametri za utvrđivanje visine minimalne cene rada i da je zaključeno „da ima uslova za povećanje minimalca“, preneo je N1.

„Konkretni predlozi nisu iznošeni, samo je zaključen da ima osnova za povećanje minimalca pa je dogovoreno da se razgovori nastave u četvrtak“, rekao je Ristić. 

Pregovori predstavnika Vlade Srbije, poslodavaca i sindikata u vezi sa minimalnom cenom rada počeli su danas, i očekuje se da će on biti povećan na 30.000 dinara.

Sadašnja minimalna cena rada iznosi malo više od 27.000 dinara. Ipak, Unija poslodavaca samo prelimirano pristaje na povećanje „minimalca“ na približno 30.000 dinara, rekao je za TV Prva direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

Dogovor o minimalnoj ceni rada treba da bude postignut do 15. septembra.

Sadašnji iznos minimalca u Srbiji je 27.890 dinara, a sindikati traže da bude 33.000. Poslodavci pristaju da sa povećanjem to bude tačno 29.000 dinara.

Prema zvaničnim podacima minimalac u Srbiji prima 350.000 hiljada zaposlenih. Međutim, sindikati tvrde da je taj broj oko 400.000 radnika.

„Slažem se da je u ovom trenutku minimalna zarada neka socijalna kategorija, da od ovih trenutnih 27.890 dinara minimalne zarade tročlana porodica teško može da preživi“, kazao je.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić rekla je da oni traže da minimalac bude između 33.000 i 34.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.