Pregovori na COP26 u Glazgovu probili rok, SAD i EU koče dogovor

0
Foto Beta/(AP Photo/Alastair Grant, Pool)

(Beta-AP) – Pregovarači na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu probili su rok za njen završetak i još nastoje da postignu konsenzus.

Kada je u 19.00 po centralnoevropskom vremenu istekao rok predvidjen za okončanje dvonedeljnog samita, pred pregovaračima je još bilo dosta posla.

Oni nastoje da postignu konsenzus o teškim pitanjima, medju kojima su budućnost fosilnih goriva i izdvajanje novca za siromašne zemlje radi ublažavanja efekata klimatskih promena.

Ministar Gabona za šume i klimatske promene Li Vajt rekao je da pregovore koče SAD, uz podršku Evropske unije.

Vajt je kazao da postoji manjak poverenja izmedju bogatih i siromašnih država po pitanju izdvajanja novca za saniranje najtežih posledica klimatskih promena i za prilagodjavanje promeni klime.

Naveo je da bogate zemlje nisu spremne da formiraju novi fond, a da zemlje u razvoju smatraju da su postojeći mehanizmi finansiranja preopterećeni.

“Dakle, donekle smo u ćorsokaku. SAD nisu voljne da daju novac za prilagodjavanje klimatskim promenama i žele da to bude na čisto dobrovoljnoj osnovi”, rekao je Vajt i dodao da EU podržava američki stav.

Kašnjenje nije neuobičajeno kada je reč o klimatskim pregovorima pod okriljem UN. Prethodna konferencija o klimi, 2019. godine u Madridu, trajala je dva dana duže nego što je bilo predvidjeno.

Koliko će pregovori u Glazgovu još trajati trenutno niko ne zna, a mnogi delegati se pripremaju za dugo veče.