Ni Srbija, ni Crna Gora

Crna Gora traži od Srbije da joj isporuči Svetozara Marovića. Prvo objavljeno da je dobio srpsko državljanstvo. MUP je to potom demantovao. Nekada je bio predsednik Srbije i Crne Gore, a sada ne može ni tamo, ni ovamo.

SAO „Pionirski park“

Posle jučerašnjeg protesta „1 od 5 miliona“ formirana je „Slobodna zona Beograd“. Kako nam je objasnio jedan od osnivač SzS Janko Veselinović, ispred Predsedništva svakog dana će se u periodu od, 13 do 21 sat odvijat različite opozicione aktivnosti, od konferencija za novinare do predstava i muzičkih koncerata. Ovo je, po zamislima opozicije, prva slobodna zona.

Lako je pretpostaviti da onaj deo opozicije koji se odaziva na Dveri ove zone intimno naziva Slobodne autonomne oblasti. Zbog skraćenice. Lakše se pamti.

Ministar protiv Nemačke, Hrvatske, Severne Makedonije…

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je prilikom „one izjave“ o Albancima (doslovno: „Ja sam za što pre i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima“) rekao i da njegova preispitivanja da li je upravu prekida kada vidi ko je sve protiv razgraničenja. Redom je naveo „Nemačka, Hrvatska, Albanija, Šiptari na Kosovu, delovi BiH, Crna Gora, Severna Makedonija…“

Kaklo je ministar Vulin došao do ove originalne ideje o razgraničenju, dok je kao mladić čitao Marksa ili kada je napuštao JUL zbog koalicije sa radikalima?

Možda bi i Srbija mogla da promeni taktiku u odbrani Kosova. Na primer, da Vulin kaže da je za apsolutnu nezavisnost sa stolicom u UN. Možda je, ko će to znati, Nemačkoj, Hrvatskoj, Albancima na Kosovu i ostalima ipak od nezavisnog Kosova važnije da ne budu na istoj strani sa Vulinom?

Dačićev maj

Ivica Dačić je povodom 1. maja rekao da je danas potrebno nastaviti borbu za pravedno društvo i stvaranje boljeg položaja radničke klase i radnika.

„Toliko godina posle Marksa borimo se za osam sati rada“.

Zašto li je onda u koaliciji sa čovekom koji radi 20 sati dnevno?

Ja sam za to što nisam

Toliko toga je već rečeno o kosovskom problemu, da su presušili izvori pametnih misli.

To je pokazao i Hašim Tači izjavom da je uvek bio protiv razmene teritorije, ali da radi na tome da se Preševska dolina pripoji Kosovu. To je nazvao „korekcijom istorijske nepravde“.

Teško ide to sa razmenom teritorija, ali sa razmenom misli izgleda još i teže.

Dvoglavi burek

Poslednjih dana Borča je postala najskuplja srpska reč.

Održavaju se protesti za zabranu rada pekare čoveka čiji je brat, nekada davno, na nekoj društvenoj mreži, okačio svoju sliku kako maše ukrštenim šakama, što Albanci inače doživljavaju da je pozdrav dvoglavog orla.

Čovek je rekao da nema veze sa tim i da je prekorio brata zbog toga, ali ni to nije bilo dovoljno.

Sumnjivo je bilo, valjda, i to što su u toj pekari pekarskim nožem sekli tepsiju bureka na četvrt, kao da je srpska zemlja.

A možda da probaju malo tog bureka, možda im punijeg stomaka neke stvari postanu jasnije?

Crno-belo

Sve više deluje da je će ova fudbalska sezona ostati upamćena kao najbolja Zvezdina od raspada Jugoslavije, i najgora Partizanova. Sezonu na klupi Partizana će dovršiti Savo Milošević, nekadašnji član reprezentativac, istaknuti član Demokratske stranke, fudbalski funkcioner… Sada je, eto, trener. U životu nije sve uvek crno-belo. Nedavno je izjavio da je potpuno prestao da prati politiku. Kako igraju crno-beli, reklo bi se da je fudbal prestao da prati još ranije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.