Pregled današnjih događaja u Crnoj Gori: Blokada puteva, Đukanović na Cetinju, patrijarh i mitropolit u Podgorici

0

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje će biti obavljeno sutra, tokom jutarnje liturgije na Cetinju, izazvalo je veliku tenziju u crnogorskom društvu, ali je eho društveno-političkih okolnosti iz te zemlje odjeknuo u čitavom regionu.

Postoji jasna podela na Srpsku pravoslavnu crkvu i deo vernika koji joj je priklonjen, uz koje stoji i crnogorska vlada, i na partiju crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i njegove sledbenike.

Prvi od početka insistiraju na ustoličenju na Cetinju jer je na tom mestu ustoličen svaki prethodni mitropolit crnogorsko-primorski, dok drugi smatraju da se na taj način izazivaju društveni nemiri.

Upravo pristalice ove druge teorije u vezi sa ustoličenjem danas tokom čitavog dana iskazuju nezadovoljstvo na Cetinju.

Nakon što je tokom prepodneva grupa građana koja se protivi ustoličenju na Cetinju, uklonila zaštitnu ogradu na Dvorskom trgu, demonstranti su probili policijske blokade na više mesta, blokirali sve prilaze ka Cetinju, a na puteve postavili gume, kamenje i kontejnere.

N1 piše da su njihovi reporteri na jednoj od barikada videli grupu mladića sa palicama i hladnim oružjem.

U međuvremenu oglasio se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, pozvavši sve na očuvanje mera. Prethodno je njega na to pozvao premijer Crne Gore, podsetivši ga da je to “njegova ustavna obaveza”.

Međutim, Đukanović ne samo da se oglasio, nego je i lično došao na Cetinje.

Za to vreme Krivokapić je, uz brojne ministre, najviše predstavnike SPC u Crnoj Gori i veliki broj građana, u Podgorici zvanično dočekao patrijarha SPC Porfirija i novog mitropolita Joanikija.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da ne planira izmeštanje ustoličenja sa Cetinja, iako su putevi blokirani.

Patrijarh Porfirije poručio je da u “zagrljaju SPC ima mesta za svu braću”.

Brojni građani automobilima pristižu danas na Cetinje koje uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija obezbeđuju izuzetno jake, dobro opremljene policijske snage, a stigla su i oklopna vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.

Na Cetinju, gde će se sutra održati ustoličenje, ali i protest građana koji se protive da se mitroplit Joanikje ustoliči u Cetinjskom manastiru, danas se desio manji incident kada su pokušali da probiju policijski kordon između gradskog trga i Cetinjskog manastira.

Grad, kako je saopšteno, obezbeđuje 1.800 policajaca.