Predstavnik radnika Fijata: “Tehnološki višak još 950 radnika, isplata otpremnina 22. jula”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Fijatovim radnicima koji se nisu prijavili za odlazak na rad u Slovačku, 22. jula biće isplaćena dogovorena otpremnina po osnovu tehnološkog viška, rekao je agenciji Beta predstavnik radnika Đorde Milojević.

On je rekao da je informaciju da će radnicima koji se do petka nisu prijavili za odlazak u inostranstvo biti isplaćena otpremnina 22. jula, dobio od nadležne osobe u Vladi Srbije koja je zadužena za pitanja Fijatovih radnika.

Milojević je rekao da je bio veoma slab odziv za prijavljivanje za Slovačku, kao i da su se neki ranije prijavljeni i odjavljivali kako bi uzeli otpremnine i napustili Fijatovu fabriku u Kragujevcu.

On je rekao da nema zvaničnu informaciju koliko je još radnika tehnološki višak, ali ističe da ima nezvanična saznanja da se radi o 950 radnika, koji se nisu prijavili za Slovačku.

Za njih su u pregovorima sa državnim organima obezbeđene otpremnine od 790 evra po godini staža.

Prethodno su 492 radnika napustila fabrike FCA i “Fijat plastik” uz odgovarajuće otpremnine.

Milojević je rekao da je i on bio u toj grupi radnika koji su uzeli otpremnine i kojima je ugovor o raskidu radnog odnosa poslat na kućnu adresu.

On je rekao da će sutra otići u fabriku “FCA” po radnu knjižicu i ostala dokumenta koja su potrebna kako bi se radnici prijavili na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Milojević je rekao da je, kao i dosta njegovih kolega iz FCA, svoj CV predao u vojnoj fabrici “Zastava tervo” u Kragujevcu koja je zainteresovana da primi određeni broj radnika.

On je rekao da je tim povodom u utorak pozvan na razgovor u “Tervo”.

Milojević je potvrdio da je sa predstavnikom sindikata “Nezavisnost” u FCA Igorom Anđićem nedavno obišao “Zastava tervo” i upoznao  se sa uslovima rada.

On je ocenio da su uslovi u kojima se proizvode vojna vozila “katastrofalni”.