Predstavnik poljoprivrednika u Novom Sadu: “Bili smo blizu dogovora, ali Vlada je htela da pokaže čvrstu ruku”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Radoslav Adamović predstavnik poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu, kaže da su juče bili blizu dogovora i da je Vlada pokazala samo malo fleksibilnost, sve bi bilo rešeno.

„Ali oni su hteli da pokažu čvrstu ruku, a mi ćemo sada da pokažemo tegove na traktorima. Što se tiče sledećih koraka, krenuli smo ponovo sa blokadom. U Subotici su se skupili ljudi, to je važno da se kaže. Da se vidi da se ljudi ne plaše i da se ne izmišlja kako smo se razišli“, rekao je Adamović, zahvaljujući se i paorima iz kragujevačke Rače što drže blokadu dva dana, prenosi Danas.

Kako kaže, nisu hteli uopšte da prave blokade, želeli su da budu na njivama i rade suncokret, ali pod ovim uslovima to ne dolazi u obzir.

Stavovi poljoprivrednih udruženja koje pozivaju na prekid bojkota ga ne zanimaju.

„Ima puno dezinformacija i nemam vremena da čitam sve izjave“, kaže Adamović.

Predlog uljara za 535 evra po toni je ipak neprihvatljiv, pre svega zbog suše, smatra on.

Poljoprivrednicu su tražili 700 evra po toni, ali bili su spremni da spuste zahtev čak i na 600 evra, kako bi došlo do dogovora, ali Vlada ne želi da popusti niti malo.

Problem sa izvozom koji je sada pušten je kako dodaje Adamović, što Vlada ne može da im garantuje da uskoro neće zabraniti i izvoz kukuruza.

Odustali su i od 300 evra subvencija, svesni da sada u poljoprivrednom budžetu za to nema para.

„Gde nije bilo suše neko bi i sa tom cenom suncokreta nešto zaradio, ali mi tražimo da Vlada prizna da je pogrešila što su zabranili izvoz suncokretovog ulja i da oni nadoknade tu razliku kojom smo mogli prodati suncokret. Nama sada 535 evra po toni ništa ne znači, tražimo veću cenu“, izjavio je Adamović.