Predstavnici tri grupe u EP podržali zahtev srpske opozicije

4
Foto: Printscreen N1

Predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu podržali su danas zahtev srpske opozicije i pozvali Evropsku komisiju da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji, a Evropski parlament da podrži medjupartijski dijalog u Srbiji.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali Tanja Fajon iz poslaničke grupe Socijalista i demokrata, Viola fon Kramon Taubadel iz grupe Zelenih i poslanik liberalne grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj navodi se da bi to “pomoglo da se identifikuju i procene neki od ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju i predstavljalo bi dobru osnovu za dalje anagažovanje institucija EU kao i polaznu tačku za identifikovanje neophodnih promena u Srbiji”.

Troje parlamentaraca ukazalo je i da se Srbija suočava sa teškim izazovima i da bez čvrstog odgovora i rešenja za probleme nema stabilnu budućnost ni realnu perspekitvu članstva u EU.

“Koordinirani napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije pokazali su se efikasnim u rešavanju političke krize u drugim zemljama regiona”, objavio je Klemen Grošelj na Tviteru uz zajedničko saopštenje u kom se navodi da su “kao poslanici tri različite političke grupe u EP” odlučili da odgovore na “zahtev srpske opozicije institucijama EU da se angažuju na mirnom i politički održivom rešavanju tekuće političke krize u Srbiji i da olakšaju kreiranje novih instrumenata koji bi pomogli u postizanju tog cilja”.

“Naša je ambicija da omogućimo svim relevantim političkim partijama i pokretima u Srbiji da reše krizu i da na taj način omoguće oživljavanje demokratskog razvoja u Srbiji u interesu njenih gradjana. Pozivamo EK da oformi grupu eksperata koji će objaviti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji”, dodaje se.

Uz ocenu da je “srpska demokratija trenutno ugrožena autoritarnim tendencijama vlasti, nefer izbornim uslovima i nedostatkom osnovne slobode medija i vladavine prava”, poslanici EP navode da su “ulične demonstracije i njihovo nasilno gušenje razlog za veliku zabrinutost”, ali i “jasni signali da se Srbija suočava sa teškim izazovima za budućnost”.

Bez čvrstog odgovora i rešenja za navedene probleme Srbija nema stabilnu budućnost i nažalost nema realnu perspekitvu članstva u EU, istakli su evropski poslanici.

Oni su dodali da njihova rešenost da pomognu Srbiji da postane članica EU zahteva od njih da podrže inicijative za “veće angažovanje EU u unapredjenju demokratije u Srbiji kako bi joj omogućili da ide putem uspešne budućnsoti u evropskoj porodici demokratskih zemalja”.

Formiranje i nepristrasan rad ekspertske grupe za izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji, kao što traži opizcija, pomoglo bi da se identifikju i procene neki od ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju i predstavljalo bi dobru osnovu za dalje anagažovanje institucija EU kao i polaznu tačku za identifikovanje neophodnih promena u Srbiji, ističu Fajon, Grošelj i Fon Kramon Taubadel.

U tom cilju, kako su dodali, EP bi trebalo da podrži medjupartijski dijalog o jačanju demokratskog stuba nove metodologije proširenja EU kao sredstvao za primenu reformske agende EU, obezbedjujući najširi mogući društveni konsenzus uključivanjem svih glavnih političkih partija u Srbiji u nastavak medjupartijskog dijaloga uz posredovanje EP.

Predstavnici više opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore juče su uputili pismo evropskim zvaničnicima u kome predlažu formiranje nezavisne ekspertske grupe koja bi sačinila izveštaje o zarobljavanju države i medija u Srbiji, kao prvi korak u rešavanju političke krize pod okriljem EU, po uzoru na Pribeov izveštaj koji je 2015. sačinjen za Makedoniju.

(Beta)

4 KOMENTARA

  1. Tanja Fajon da vise nije uzela u usta moju i nasu jedinu i voljenu otadzbinu Srbiju! Ako joj nije nesto jasno neka potrazi mene pa cu ja da joj sve objasnim! Dosta bre vise to bljuvanje otrova po nama! Is bre lazni dusebriznici!!!

    • Ne uzima u usta ona Srbiju, već ovaj ustaški režim, pobrkao si lonciće.

  2. Tanja Fajon ortodoksni neprijatelj i mrzitelj Srbije!!!. Ja sam druge nacionalnosti i ne primećujem da nema demokratije!!!.

Comments are closed.