Predstavnici Prištine gađali su flašom Ivana Markovića, šefa srpske delegacije na sastanku zamenika ministara u okviru sporazuma CEFTA, koji se održavao u petak u Valoni. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je reč o šovinističkom ispadu, preneo je N1.

Kako su preneli mediji, sastanak u Valoni tekao je normalno dok delegacija Prištine nije uzela reč i, prema tvrdnjama Markovića, rekla da Srbija uvodi necarinske barijere prema „državi Kosovo“ i na taj način nanosi štetu njihovom razvoju i njihovoj trgovini. Marković kaže da je od predsedavajućeg sastanka zatražio da se takva provokacija ne koristi na sastanku u okviru CEFTA i rekao da je Kosovo sastavni deo Srbije, posle čega su, usledili povici prištinske delegacije i gađanje flašom.  

Komentarišući incident na sastanku CEFTA, Đurić je gostujući na TV Pink ocenio da je reč o „šovinističkom ispadu“.

„To se dešava kada jednoj šovinističkoj političkoj eliti date pristup međunarodnim organizacijama“, kazao je Đurić i dodao da je Srbija u poslednje vreme uspela da spreči članstvo Prištine u devet „ključnih ili zvučnih“ međunarodnih organizacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je gađanje srpske delegacije flašom u Albaniji kao izraz „slabosti i nervoze“ kosovskih Albanaca.

„To nije izraz snage i nadmoći, već govori o velikoj nervozi kod njih jer su mislili da su sve završili 2008. godine“, rekao je Vučić i dodao da „kada ste primorani da nekoga na najprimitivniji način gađate flašom, to jasno govori da je neko izgubio živce, a mislim da imaju razlog za to“.

Vučić je u Sivcu, gde je počeo posetu Zapadnobačkom okrugu u okviru svoje kampanje „Budućnost Srbije“, poručio da će dve strane kad-tad morati da se vrate razgovorima, a to će se desiti kada se ukinu takse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.