Predstavnici DS i Nove stranke položili vence na Đindjićev grob

0

 (Beta) –  Delegacije Demokratske stranke (DS) i Nove stranke položile su danas, povodom godišnjice ubistva Zorana Đinđića, vence na grob nekadašnjeg premijera Srbije u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Navodeći da je “sve ono protiv čega se Đinđić borio, aktuelno i danas”, predsednik DS Zoran Lutovac ocenio je da je 18 godina od tog ubistva, Srbija “bliže propadanju 90-ih nego Evropskoj uniji”.

“Na žalost Đinđić nije bio u pravu kada je rekao da se reforme u Srbiji neće zaustaviti njegovim uklanjanjem. Upravo to se desilo. I simbolički i suštinski reforme su najpre zaustavljene, a potom smo se vratili nekoliko koraka nazad i u pogledu ekonomskih, političkih i pravnih reformi. Nema vladavine prava, slobode medija, niti slobodnih izbora”, rekao je Lutovac a prenela je DS.

Po njegovim rečima, sprega države i kriminala “nikad nije bila intenzivnija, dok se borba sa kriminalom svodi samo na tabloidne naslove”.

“Mediji ponovo vode hajku protiv svakoga ko drugačije misli, neistomišljenici se etiketiraju. Mladi i pametni ponovo odlaze u svet bežeći od beznađa”, naveo je predsednik DS.

Dodao je da će DS “zauvek biti kuća Zorana Đinđića” kao i da je spremna da smeni “režim Aleksandra Vučića” kao što je smenila “režim Slobodana Miloševića”.

Vence na grob ubijenog premijera položili su i predstavnici Nove stranke predvođeni aktuelnim predsednikom Arisom Movsesijanom i bivšim liderom Zoranom Živkovićem.

“Na dan kada se navršava 18 godina od stravičnog atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije, dubokim naklonom odali smo počast reformskoj politici, idejama i porukama velikog političara čiji put i danas dosledno sledimo”, naveli su iz Nove stranke.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Politička pozadina ubistva Đinđića nije istražena.