Portfolio pivare BIP obogaćen je za još jedno pivo – zajedno sa uzgajivačima hmelja iz Bačkog Petrovca podržana je inicijativa koja ima za cilj da motiviše sve proizvođače u Srbiji da koriste domaće sirovine u proizvodnji svojih proizvoda, saopštila je ova kompanija.

„Pravi primer i podrška toj inicijativi jeste upravo činjenica je da je kompanija „M6 Eden“ otkupila ceo rod jedinog proizvođača hmelja iz Bačkog Petrovca kako bi napravila „Naše pivo“ od 100% domaćih sastojaka“, navodi se u saopštenju.

Aromatična sorta hmelja „Bačka“ se početkom prošlog veka iz Srbije izvozila najviše u Ameriku i Nemačku i korišćena je za proizvodnju visokokvalitetnih svetskih piva. Na žalost, devedesetih godina hmelj je potpuno nestao sa naših prostora, te prilika da se potpomogne ponovni uzgoj i plasman ovih plemenitih sorti, nije smela da bude propuštena.

„U našoj pivari se zalažemo za tradicionalni način proizvodnje piva, pa se i kroz Udruženje „Domaće pivare“ kome pripadamo, zalažemo za razvoj domaćeg pivarstva uz proizvodnju i upotrebu domaćih sirovina.“, rekao je Aleksandar Popovski iz kompanije „M6 Eden“ u čijem se portfoliju nalazi BIP pivo.

Dr Dimitrije Aranđelović, konsultant za tehnologiju piva u BIP-u, predvodio je tim koji je proizveo NAŠE domaće pivo. Кao i sva ostala piva iz ove pivare (BIP, BG, BEOGRADSКO NEFILTRIRANO), i ovo pivo je tradicionalno lager pivo, proizvedeno postupkom hladnog vrenja i dugog odležavanja. „Hmeljne komponente daju karakter svim pivima, a domaći hmelj daje identitet NAŠEM pivu. Ono ima bogat ukus i prijatnu aromu karakterističnu za domaći bački hmelj“, ističe Dr Aranđelović.

 „Ovo je veliki korak za ponovni razvoj hmeljarstva u Srbiji. Do sada su nam kupci uglavnom bile male pivare u Srbiji, ali ima porudžbina i iz okolnih zemalja. Ove godine očekujemo još veći prinos. NAŠE pivo ima pravi karakter domaćih sorti hmelja i mogu slobodno da kažem da je, uz sve ostale sastojke proizvedeno visokokvalitetno pivo, koje ćemo i mi svuda sa ponosom predstavljati“, kaže Rastislav Struhar, direktor „Petrovec“ d.o.o. 

Komentar(1)

  1. Sever
    24. aprila 2019. 15:41

    Konacno neko da uradi nesto sa domacim sastojcima, zemlja smo toliko plodne zemlje, useva, mozemo da budemo vodeci na balkanu, a uvek kaskamo za drugima. Bravo za BIP!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.