Predstavljena psihobiografija cara Dušana

0

Juče je u Beogradu predstavljena knjiga “Grad – psihobiografija cara Dušana”, istaknutog psihijatra i psihoterapeuta, Aleksandra Misojčića.

U prisustvu brojnih zvanica, Misojčić je istakao da se čitanjem istorijskih knjiga odmara od svakodnevice, kao i da je ova knjiga nastala tako što je tragao za duhom istorije, a na tom putu se bavio i psihološkim profilom cara Dušana, carice Jelene, njihovim odnosom, kao i odnosom prema sinu Urošu. Misojčić smatra da je car Dušan predstavljao bljesak vanrednog pojedinca, koji je narodu i dinastiji dao priliku za neki budući kontinuitet, koji nije iskorišćen na pravi način.

Pored samog autora, učesnici i govornici na promociji knjige bili su i dr Vera Obradović, redovan profesor, Radmila Vujić Bojović, klinički psiholog, Časlav Hadži Nikolić, psihijatar, kao i Tanja Peternek Aleksić, koja je vodila program.

Dr Aleksandar Misojčić, psihijatar i psihoterapeut, rođen je u Beogradu 1974. godine. Višegodišnje psihijatrijsko iskustvo sticao je u Institutu za mentalno zdravlje, a potom u sopstvenoj psihijatrijskoj ordinaciji “Reč”. Sistemski je porodični terapeut sa evropskim sertifikatom za rad na teritoriji Evropske unije. U okviru psihoterapijskog rada usko se bavi dinamikom porodičnih odnosa.