I nedelju za nama obeležili su odjeci Vašingtonskog sporazuma – opet, ako je to sporazum – i nova (ili stara) geopolitička mapa na kojoj je Srbija. Zato su istorijska i buduća „diplomatska lutanja“ u fokusu novog broja Nedeljnika.

Vikendima smo uveče zagledani u seriju „Močvara“, a njena scenaristkinja Milena Marković, pesnikinja, dramski pisac i profesorka FDU, govorila je za Nedeljnik o drami, kriminalu, rokenrolu i novim generacijama.

Bavili smo se i brutalnim prebijanjem u Novom Sadu, izborima u Americi, nagoveštajem novog ambasadora u Vašingtonu, trkom za vakcinu, ali i otkrićem potencijalnog života na Veneri.

Ako vam 64 strane krcate sadržajem nisu dovoljne, tu je i veliki poklon za sve čitaoce: novi broj Mond diplomatika na srpskom.

Pogledajte šta vas sve čeka u 453. broju Nedeljnika, koji možete naći na svim kioscima ili na nstore.rs

Digitalno izdanje je dostupno na nstore.rs

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-453-od-17-septembra/

JOŠ JEDAN ZAOKRET – Skretanja u spoljnoj politici nisu retka, ali je uvek potencijalno opasno kada bivaju tako nagla, pogotovo kada se skreće naprečac, bez migavca. Ali ni to nije strano diplomatskoj istoriji Beograda, kojoj god zemlji bio glavni grad… Veliki dosije o srpskoj spoljnoj politici i njenim lutanjima u novom Nedeljniku.

LALIĆ – Da li Srbija ima svog Krivokapića? Pa ima ih makar dvadeset. Ko su ti ljudi? Nedovoljno poznati profesori univerziteta, bez mrlje u biografiji, stabilni i ozbiljni ljudi koji nemaju Tviter, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

Naslovna strana novog Nedeljnika

SPS – Dobra vest je da imamo novi intelektualni podmladak koji je pre svega anti-antisrpski, piše Ljiljana Smajlović u kolumni „Srpski posttraumatski sindrom“ u novom Nedeljniku.

VAŠINGTON – Prema navodima medija, novi ambasador Srbije u Vašingtonu mogao bi da bude Marko Đurić, aktuelni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ta informacija potvrđena je pojedinim medijima u diplomatskim izvorima, mada nije i ozvaničena. U novom Nedeljniku podsećamo na neke ranije ambasadore u SAD u igri „Pronađite uljeza“.

VIRDŽINIJA – O Deklaraciji o pravima Virdžinije i njenih 16 tačaka koje su promenile svet za novi Nedeljnik u rubrici „Otvoreno“ piše advokat dr Milan Parivodić.

TRAMPOVA JESEN – Koronavirus. Optužbe da ne prezire ratne heroje. Ispovest Majkla Koena. Druga knjiga legendarnog Boba Vudvorda („Fear“, pa „Rage“). U normalnim okolnostima, bilo bi to dovoljno da aktuelni predsednik izgubi sve šanse da ponovo pobedi na izborima. Ali, u baš takvoj nedelji, on je krenuo da sustiže prednost Džoa Bajdena u ključnim državama. Šta se do dešava u Americi? Analiza u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog Mond diplomatika

DRAŽA I CRNOGORCI – Dragoljub Draža Petrović u novom Nedeljniku piše kako su lideri crnogorske opozicije za dve nedelje u srpskim tabloidima od pozitivaca postali negativci.

POPULIZAM – Jednog dana bili smo zagledani na Zapad i maštali o otvorenim granicama. A onda, za samo jednu noć, tog 15. marta, granice su zatvorene, srpske i sve druge. Odjednom je nacionalna država postala važnija – u percepciji javnosti i mnogo brižljivija i zabrinutija za našu dobrobit – od bilo kog međunarodnog tela. Šta će to značiti za međunarodne organizacije i kako se Evropska unija izborila sa glasnim kritikama? Da li je populistima zaista, koliko god brutalno to zvučalo, pandemija prijala? O tome kako će izgledati svet na stranicama Nedeljnika govorili su brojni intelektualci, pisci, istoričari, ekonomisti…

NOVI SAD – Bilo je potrebno da na društvenim mrežama osvane snimak prebijanja jednog muškarca u Novom Sadu da bismo se svi zapitali kakva to (ne)ljudska bića žive zajedno sa nama i pored nas. Tekst Dušana Teleskovića o reakciji javnosti i MUP-a u novom Nedeljniku.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

VAKCINA – Zaustavljanje ispitivanja oksfordske vakcine na nekoliko dana zaustavilo je dah naučnicima, pošto bi to moglo da vrati borbu protiv pandemije na početak, piše Zorica Marković u tekstu o „prolaznim vremenima“ u trci koja bi mogla da spase svet.

9/11 – Pripovest o jedinici El Mudžahid koja je operisala na bosanskohercegovačkom ratištu zapravo je priča o razvoju i širenju ideje džihada na tlu Evrope. To je priča o mreži kontakata koja direktno zadire do Osame bin Ladena, o finansijskim tokovima koje je uspostavio jedan Sudanac, bivši beogradski student medicine, o tome kako su džihadisti, „školovani“ u BiH, svoju misiju ispunili udarivši u Pentagon 11. septembra. Naposletku, to je priča koja još uvek nije dobila svoj kraj… Istraživanje u novom Nedeljniku.

MILENA I „MOČVARA“ – Meni je bilo logično da ja pišem nastavak „Žikine dinastije“, to je porodična stvar. Bolje ja to da pišem, da bude pod nekom kontrolom, nego neko drugi, ispričala je Milena Marković, pesnikinja, dramaturškinja i profesorka FDU u intervjuu za Nedeljnik.

VENERA – Nešto što bi moglo da ukazuje na tragove života na Veneri, pronašli su vredni naučnici sa Univerziteta u Kardifu u Velikoj Britaniji i Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) u SAD. O ovom otkriću za novi Nedeljnik govorio je Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

MIRA – Pošto već nije bilo Bitefa, idealna je prilika da se još jednom bace virtuelna pozorišna svetla na ženu koja ga je zajedno sa Jovanom Ćirilovim stvorila i držala. Aleksandar Đuričić u novom Nedeljniku piše o Miri Trailović.

https://www.nstore.rs/product/edicija-velike-biografije-srpske-kontroverze-tri-knjige-za-samo-499-dinara/

PONOVO RADI… – Ovih dana, osvajanje nekadašnje slobode, dekovidizacija, otpočela je u bioskopima. Bioskopi su postali prve enklave gde se pokazalo da je „sve kao nekada“ – doduše sa maskom i na odstojanju. U beogradskim bioskopima pretureno je mnogo toga. Bioskopi su bili mesta mapirane filmske zabave. Znalo se šta je „20. oktobar“, „Kozara“, „Jadran“, „Partizan“… Veliki tekst Branka Rosića o fenomenu (ne samo beogradskih) bioskopa u novom Nedeljniku.

PREKARDAŠIJANI – Porodica koja je napravila rijaliti i pokazala njegov potencijal možda će mu i presuditi, piše Ana Mitić u novom Nedeljniku.

SUĐIĆ – Lice nedelje u izboru našeg čuvenog fotografa Nebojše Babića je maestro Bojan Suđić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.