Predsedništvo SANU: Ne prihvatamo prozivanje šta smemo da kažemo

0
Nedeljnik

(Beta) – Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) je danas saopštilo da “ne prihvata ultimativno prozivanje šta može i sme da kaže, šta da uradi i kako da se izjasni, uz preteću senku posledica koje se predočavaju”, navodeći da to važi i za SANU, kao insituciju, i za svakog njenog člana.

“Pogotovu ako ostaje utisak, kao što je slučaj u poslednjim događanjima, da su napadi uglavnom zasnovani na citiranju tvrdnji koje u tom obliku zapravo nisu ni izrečene”, saopštilo je Predsedništvo SANU povodom kritike predsednika SANU Vladimira S. Kostića zbog izjave početkom januara da “Kosovo u ovom času nije naše”.

U saopšenju je navedeno da su članovi SANU “slobodnomisleći ljudi koji se međusobno veoma razlikuju ne samo zbog raznovrsnih naučnih i umetničkih oblasti, nego i zbog izrazito različitih stavova prema osnovnim društvenim i životnim pitanjima”, te je SANU zato “slika društva u malom”.

“SANU nema čvrsto ustrojstvo političkih partija, državnih institucija ili verskih organizacija. Akademijina upravljačka tela bave se prevashodno organizovanjem rada same SANU i širenjem i podsticanjem njene naučne i umetničke uloge u društvu”, navedeno je u saopštenju.

Zbog takve organizacije i načina rada, kao i zbog specifičnosti sastava članstva, “od SANU se ne može očekivati neprekidno zauzimanje kolektivnih stavova po pitanjima o kojima ni naše društvo u celini nema jedinstvene stavove”.

“Utoliko je važnije da se čuje glas pojedinih, naročito istaknutih članova SANU. U tom smislu Predsedništvo SANU smatra da po prirodi stvari, takvi glasovi izražavaju lične stavove i simbol su intelektualne slobode izražavanja. Smatramo da se time postižu i sučeljavanja mišljenja koja su daleko delotvornija nego bilo kakva uporna nastojanja kreiranja kolektivnih stavova u SANU”, poručilo je Predsedništvo SANU.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ