Predsedniku Češke Zemanu posle 12 dana u bolnici malo bolje

0

(Beta) – Predsedniku Češke Milošu Zemanu posle 12 dana lečenja na intenzivnoj nezi u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu malo je bolje a lekari su dozvolili da ga osim najbližih članova porodice poseti njegov prethodnik, bivši češki predsednik Vaclav Klaus.

“Uz dopuštenje predsednika Miloša Zemana uz oprezni optimizam saopštavamo da je zahvaljujući kompleksnom lečenju specijalista Centralne vojne bolnice u Pragu u četvrtak i petak došlo do blagog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja”, saopštila je sinoć portparol vojne bolnoce Jitka Zinke.

Predsednik Zeman i dalje ne dopušta da se javnosti saopšti njegova dijagnoza i Česima je do sada priznavao samo da ima šećernu bolest i polineuoropatiju stopala zbog koje mora od aprila da koristi invalidska kolica.

Češki mediji su iz nezvaničnih izvora, pošto je Predsednička kancelarija nedeljama krila da je Zeman uopšte bolestan, otkrili da je još tokom prve hospitalizacije od 14. do 22. septembra predsednik smešten u bolnicu zbog nagomilavanja tečnosti u trbušnoj duplji zbog problema sa jetrom.

To je potvrdio i njegov prijatelj bivši predsednik Češke Vaclav Klaus koji je kazao da ima probleme sa jetrom i da i mala deca znaju da to ima veze sa Zemanovim životnim stilom, kako je kazao “u jednoj ruci čašica u drugoj cigaretica”.

U bolnicu je Zeman prebačen posle dužeg nagovaranja, drugi put od septembarskih osam dana hospitalizacije, tek 10. oktobra kada mu je, kako su nezvanično saznali češki mediji iz izvora oko predsednika njegov lekar Miroslava Zavoral otvoreno rekao da će umreti ako ne krene u bolnicu da se leči.

Na zahtev Senata češkog parlamenta, pošto Zemana čekaju zbog formiranja nove vlade posle izbora 8. i 9. oktobra, praktično jedino konkretne obaveze u inače protokolarnoj funkciji češkog predsednika, Centralna vojna bolnica je u ponedeljak obavestila Senat da Zeman nije u stanju da obavlja nikakve radne obaveze i ustavne dužnosti a s obzirom na glavno hronično oboljenje i dugoročna prognoza je neizvesna da li će i kada uopšte moći da se vrati.

Senat je zato u skladu sa Ustavom počeo da priprema eventualnu primenu člana 66 po kome se češkom predsedniku kada nije u stanju da obavlja funkciju oduzimaju nadležnosti i privremeno prenose na premijera i predsednike oba parlamentarna doma, što mora da izglasa većina poslanika i senatora, dakle u oba doma a predsednik može da se brani žalbom Ustavnom sudu koji odlučuje roku od 15 dana.

Predsednik Senata Miloš Vistrčil, saopštio je posle dogovora u Senatu i sa liderima partija u novom sazivu Poslaničkog doma da će pre nego što oba doma, kako to zahteva Ustav, budu glasala o oduzimanju nadeležnosti, opet zatražiti ocenu Zemanovih lekara da li Zeman u stanju da rasuđuje i izvršava svoje obaveze.

“Zemana sam posetio jer sam hteo da ga ohrabrim. To je izraz moje lojalnosti nekome koga poznajem pola veka i ko mi sada izgleda potpuno usamljen. Ništa više, ništa manje, pričali smo. Nakon atmosfere koju je stvorio Vistrčil nisam očekivao da je Zeman u stanju da razgovara normalno dugih 50 minuta”, kazao je Klaus tabloidu Blesk.

Klaus je rekao da Zeman nije i ne može da bude svestan svega što oko njega radi njegov tim i Predsednička kancelarija i na političkoj sceni.

U Predsedničkoj kancelariji a pre svega protiv njenog šefa Vratislava Minarža istragu vode i policija i vojna i civilna kontraobaveštajna bezbednosna služba da li je počinjeno krivično delo sakrivanjem predsednikove bolesti, da li su falsifikovani Zemanovi potpisi na pojedinim aktima i kako kancelarija postupa sa poverljivim informacijama.

Zbog niza skandala ali i stoga što je krivično gonjen zbog mahinacija sa dotacijama iz Evropske unije a takode zbog nameštenih javnih nabavki u letnjem sedištu čeških predsednika, zamku Lani kraj Praga, Nacionalni ured za bezbednost odbija da izda Minaržu odobrenje da se upoznaje sa poverljivim podacima.

Istragama Vojne obaveštajna službe, Bezbednosne informativne službe i policija pridružila se i nova istraga vojne sanitarne službe, da li je Minarž ugrozio zdravlje predsednika kada je 14. oktobra, dan nakon što je saznao od lekara da Zeman to nije u stanju da učini, organizovao potpuno nepotrebno potpisivanje jednog akta, bez odobrenja lekara a niko od četvoro prisutnih kod bolesnog Zemana nije imao zaštitnu masku, niti je pokazao potvrdu da je vakcinisan protiv kovida-19.

Zemanova bolest poremetila je njegov plan koji nije krio dugo pre izbora da bez obzira na volju birača poveri prva dva pokušaja da sastavi vladu Andreju Babišu i njegovoj partiji ANO koju je pobedila na izborima koalicija konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno a sa drugom koalicijom Piratske stranke i STAN, partije nezavisnih gradonačelnika sada ima većinu od 108 poslanika od 200 koliko ima donji dom.

Takav manevar predsednika omogućio bi Babišu da ostane na vlasti pokušavajući nemoguće, da formira vladu, još mesecima, najmanje do juna, kako je priznao i nakon poraza da ANO računa na to odlazeći šef donjeg doma Radek Vondraček.

Zbog bolesti Zemana i suviše velike većine dve koalicije desnice Babiš je kazao da od toga sam odustaje i da ne bi prihvatio poziv Zemana da sastavlja vladu.