Predsednik Svetske banke: “Rat u Ukrajini može da izazove globalnu recesiju”

0
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas izjavio je da rat koji Rusija vodi u Ukrajini i njegov uticaj na cene hrane i energenata, kao i dostupnost veštačkog đubriva, mogu da izazovu globalnu recesiju, javlja Rojters.

Na skupu Američke trgovinske komore, on je naveo da je nemačka privreda, četvrta po veličini u svetu, već značajno usporena usled poskupljenja energenata i da bi pad proizvodnje veštačkih đubriva mogao da pogorša situaciju i u drugim delovima sveta.

„Gledajući globalni bruto proizvod, teško je reći kako možemo da izbegnemo recesiju“, rekao je Malpass, ali nije izložio detaljniju prognozu, prenosi N1.

On je rekao da se očekuje značajna kontrakcija ekonomija Ukrajine i Rusije, dok će Evropa, Kina i SAD doživeti usporenje privrednog rasta.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, zemlje u razvoju su teže pogođene nedostatkom veštačkog đubriva, nedovoljnim zalihama hrane i nedovoljnim isporukama energenata.

Svetska banka je prošlog meseca već umanjila prognozirani globalni privredni rast na 3,2 posto sa 4,1 posto zbog vojne akcije Rusije u Ukrajini.