Predsednik Slovenije: “Odbijam opasne igre o promeni granica i o ‘non-pejperu’ ne znam ništa”

0
Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia

(Beta) – Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da tokom poslednje posete Sarajevu nije znao za “non pejper” u kom se zagovara raspad Bosne i Hercegovine, navodeći da je Slovenija dokazani prijatelj BiH.

Pahor je, obraćajući se medijima u Ljubljani, rekao da odlučno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i da je to širenje geopolitički prirotet prve kategorije, preneli su sarajevski mediji.

„Zagovaram da bi bilo najbolje kada bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemlje Zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve lidere Zapadnog Balkana da brže sprovedu reforme i naprave korak na putu ka EU“, rekao je slovenački predsednik.

Prema njegovim rečima, proširenje EU na Balkan je ne samo pitanje političke volje, već i pitanje vremena.

„Ako se to ne dogodi, za posledicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angažovan uticaj trećih država“, ocenio je Pahor.

Uključenje Zapadnog Balkana u EU, dodao je, značilo bi očuvanje celovitosti država, rešavanje njihovih problema i doprinelo bi stabilnosti celog regiona i cele Evrope.

Pahor je dodao da bi članstvo u EU umanjilo „naivne ideje o menjaju granica“, koje se, kako je naglasio, ne mogu dogoditi mirnim putem.

„Odbijam sve opasne ideje o promeni granica“, istakao je predsednik Slovenije.

Govoreći o poslednjoj zvaničnoj poseti Sarajevu, Pahor je kazao da je „iskreni i dokazani prijatelj BiH“ i da je kao predsednik Slovenije u BiH bio sedam puta.

Naveo je da je posetio i Srebrenicu i odao poštu žrtvama genocida i poslao snažne poruke.

„Na poslednjem sastanku sa članovima Predsedništva BiH nisam znao ništa o ‘non pejperu’, ni pre ni kasnije. Zamislima o konačnom raspadu Jugoslavije se odlučno protivim, jer smatram da to nije moguće postići mirnim putem“, naglasio je Pahor.

Dodao je da je o tome i javno govorio, a najviše je bilo odjeka u Sobranju, u Severnoj Makedoniji.

„Jedan sam od retkih lidera koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja za budućnost. Pobornik sam sam celovite BiH i njene evroatlantske budućnosti“, naglasio je slovenački predsednik.

Dodao je da ne želi komentarisati izjave lidera u BIH, dodavši da o „non pejperu“ nije razgovarao ni sa slovenačim premijerom Janezom Janšom.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta, „non pejper“, koji je navodno premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, a u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH.