“Predsednik se priprema da proglasi još jedno vanredno stanje…”: Odloženi izbori, Severna Makedonija se suočava sa novim izazovima zbog koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće održani 15. jula, dogovorile su danas dve najveće partije, vladajuća SDSM i opoziciona VMRO DPMNE.

To je na konferneciji za novinare saopštio lider SDSM Zoran Zaev, ističući da je taj novi izborni datum potvrdio i lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Zaev je istakao da je sreda 15. jul konačan i poslednji datum za izbore i da će na njima učestvovoati i najveća opoziciona patija.

“Danas sam ponovo razovarao sa Mickoskim i on mi je potvrdio da će učestovovati na izborima 15. jula”, rekao je lider SDSM i bivši premijer Severne Makedonije.

Kabinet predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog saopštio je ranije danas da je moguće da se proglasi još jedno vanredno stanje u zemlji.

Međutim, kako je rekao, to će zavisiti od dogovora najjačih stranaka o datumu novih izbora.

To je saopšteno nakon što je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao Pendarovskog da produži vanredno stanje u državi, prenosi MIA.

“Stav predsednika Pendarovskog poznat je javnosti. Predsednik se priprema da proglasi još jedno vanredno stanje, samo ako politički akteri ne postignu međustranački sporazum o datumu prevremenih parlamentarnih izbora, čime bi se stvorio pravni okvir za organizovanje i sprovođenje izbora”, saopšteno je iz kabineta.

Mickoski je juče pozvao Pendarovskog da produži vanredno stanje i istakao da će VMRO-DPMNE učestvovati na izborima pod dva uslova – ako se uvedu protokoli za zaštitu zdravlja ljudi i ako se obezbede uslovi za fer i demokratske izbore.

Mickoski, koji smatra da je prvi mogući datum za izbore sredina jula, istakao je da bi kampanja trebalo da počne kada misija OEBS-a stigne u Severnu Makedoniju. Vanredno stanje u Severnoj Makedoniji isteklo je u subotu u ponoć.

Dve najveće političke stranke, SDSM i VMRO-DPMNE, nisu uspele da postignu sporazum o datumu održavanja izbora na sastanku s Pendarovskim.

U Severnoj Makedoniji je umrlo još pet osoba sa korona virusom i registrovana 103 nova slučaja te zaraze, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Fejsbuku napisao da je ukupan broj umrlih od bolesti kovid 19 porastao na 193, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije 4.157.

Aktivnih slučajeva ima 2.241, u bolnicama je hospitalizovano 318 obolelih, od kojih je 10 priključeno na respiratore.

Institut za javno zdravlje je danas registrovao još 13 pacijenata koji su ozdravili i broj izlečenih je povećan na 1.723, naveo je Filipče.

U prethodna 24 sata urađeno je 841 testiranje na prisustvo koronavirusa, a od početka epidemije u Severnoj Makedoniji ukupno 43.881.