Predsednik Saveta BU: “Ako smo jednaki pred zakonom uhapsite onog ko je odao informacije o rektorki…”

2
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu, profesor Hemijskog fakulteta Aleksandar Popović izjavio je da bi, ako u Srbiji postoji jednakost pred zakonom, neko iz tužilaštva ili iz Državne revizorske institucije trebalo da bude uhapšen zbog davanja medijima informacije da je protiv rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović podneta krivična prijava.

Popović, nekadašnji ministar nauke i ministar energetike Srbije, rekao je u intrevjuu za portal Istinomer da “niko u Rektoratu Univerziteta nije dobio bilo kakvo zvanično obaveštenje” da je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu protiv rektorke Popović, i dodao da je “neobično da su neki mediji još prošle nedelje objavili postojanje te prijave”.

“U skladu sa izjavom premijerke (Srbije Ane) Brnabić da je vladavina prava jedan od tri ključna cilja vlade koju vodi, očekujem da se prema nekome, ja ne znam ko je to, primeni isto ono što je primenjeno prema bivšem načelniku policije (Iliji) Milačiću, koji je uhapšen u vreme hapšenja Belivukove grupe jer je odavao medijima službenu tajnu”, rekao je Popović.

On je naveo da “sama činjenica da su neki mediji objavili postojanje krivične prijave pre nego što je tužilaštvo u ponedeljak to potvrdilo govori da je ili iz tužilaštva ili iz Državne revizorske institucije vest o tome otišla medijima”.

“Ako smo svi isti pred zakonom, onda bi, kao u slučaju policajca Milačića, neko ili iz tužilaštva ili iz Državne revizorske institucije trebalo da bude uhapšen. Očekujem od predsednice Vlade da dokaže vladavinu prava i da se prema onima koji su otkrili službenu tajnu i ispostavili informaciju medijima, postupi isto kao i prema policajcu koji je hapšen zbog toga”, dodao je Popović.

Povodom krivične prijave koju je DRI podnela protiv rektorke Popović, optuživši je za nenamensko trošenje oko tri miliona dinara u 2019. godini, Popović je rekao da Savet Univerziteta usvaja finansijski plan i završni izveštaj na predlog Senata Univerziteta i da niti može, niti vodi računa, niti ima informaciju o trošenju svakog pojedinačnog dinara.

“Da sada ovo ne bude shvaćeno kao ograđivanje od rektorke, ja sam lično apsolutno uveren da Ivanka Popović nije prekršila zakon. Ja sam apsolutno uveren da ni jednog jedinog filera nije u svoj džep stavila”, rekao je Popović.

On je naveo da bi bilo “vrlo interesantno čuti” i da li je DRI, koja je istraživala mnoga ministarstva i mnoga javna preduzeća u prethodnom periodu, dizala krivične prijave u slučaju da su nalazi “bili mnogo gori, rigidniji i gromopucatelniji nego u ovom pojedinačnom slučaju, teži i sa znatno višim sumama”.

“Bilo bi veoma dobro da se uradi analiza deset ili 20 nalaza DRI i da se vidi da li su dizane krivične prijave za neuporedivo veće sume i za sume kod kojih je bilo očigledno da se radi o proneveri, pošto ovde ničega takvog nema. Ako se to ne desi i ako se desi da te krivične prijave u neuporedivo gorim situacijama nisu podnošene, onda očigledno postoji razlog zašto se sada podnosi, a u slučajevima ‘većih grešnika’ nije podnošena”, dodao je Popović.

On je rekao da je moguće da se u konkretnom slučaju “radi o jednoj vrsti pritiska” na fakultete koji treba da predlože kandidate za rektora ili rektorku, i na Senat koji treba da usvoji predlog i da glasa ako ima više kandidata, kao i na Savet koji na kraju bira i razrešava.

Rekao je da rektorka Popović, dok neko ne postavi pitanje podrške, ima apsolutnu podršku i Saveta i Senata, bez obzira na situaciju za koju navodi da je “najblaže rečeno krajnje sumnjive prirode”.

“Ne vidim zaista nikakav razlog da se Savet i Senat na svakoj svojoj sednici izjašnjavaju. Ukoliko postoji neko ko je nezadovoljan radom, pri čemu je izveštaj DRI podnet pre prethodne sednice Saveta i pre prethodne sednice Senata, dakle, ako postoji i jedan jedini čovek koji želi raspravu o tome, ja ću to na Savetu svakako dozvoliti”, naveo je.

Na pitanje da li se podnošenje krivične prijave može shvatiti i kao osveta rektorki za proglašenje doktorata ministra finansija Siniše Malog za plagijat, Popović je rekao da ne zna i da “ne razmišlja o tome na taj način”.

“Ja sam hemičar, nisam iz društvenih nauka. Partijska politika mora biti van Univerziteta. U ovoj misiji, ili bilo kojoj drugoj u kojoj nastupam kao predsednik Saveta, neću izreći ni jedan svoj politički stav, a naravno, jasno je kakvi su moji politički pogledi”, rekao je predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu.

Popović je rekao i da bi voleo da se Ivanka Popović ponovo kandiduje za funkciju rektora Univerziteta u Beogradu, ali da je to njena lična odluka.

Mediji su prošle nedelje objavili da je DRI podnela krivičnu prijavu protiv Ivanke Popović, optuživši je za nenamensko trošenje sredstava iz budžeta. U prijavi piše da je rektorka sa osobama koje je angažovala zaključila ugovore o radu na određeno vreme bez pravnog osnova, ne pribavivši prethodno saglasnost nadležnog organa za njihovo zapošljavanje kod korisnika javnih sredstava.

2 KOMENTARA

  1. DRI je odavno posato batina u rukama rezima… vreme je da neko i njih uzme u razmatranje… Ima i tamo dosta laznih doktora…

Comments are closed.