Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio srpski poslovni centar – Južni Dubai, novi dom Srpske privrede tokom trajanja Dubai EXPO 2020

  0

  Kalifa Al Zafin, predsedavajući Biznis haba u poslovnoj zoni Južni Dubai uručio je sertifikat za rad srpskog biznis haba Marku Čadežu, predsedniku Srpske privredne komore

  U okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, danas je u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža otvoren poslovni centar Južni Dubai, koji će biti na raspolaganju svim srpskim kompanijama i privrednicima koji će predstaviti svoje poslovanje u narednih 6 meseci, tokom trajanja EXPO 2020.

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, poželeo je uspeh svim srpskim kompanijama: “Vrata istoka se otvaraju i želim vam da na što bolji način iskoristite šansu koja vam je pružena. Emirati su istinski prijateljska zemlja Srbije, a pružena nam je prilika da naši poljoprivredni i industrijski proizvodi nađu svoje mesto i da se šire ne samo u regiou UAE, već prema Aziji, Srednjoj aziji, Srednjem istoku, Kini, Pakistanu …”, istakao je Vučić

  On je naglasio da je najveći globalni izazov sa kojim se svet trenutno suočava, energetska kriza – najveća u poslednjih 30 godina:

  “ Srbija i srpski građani ne trebaju da brinu, jer je država obezbedila sve potrebne uslove i Srbija će imati struje, ali se postavlja pitanje cene koju će država morati da plati. Mi prodajemo najnižu struju našim građanima, a cena struje na berzi je izrazito visoka. Samo u Nemačkoj, cena gasa je poskupela 264% tokom godinu dana, a u Velikoj Britaniji i Nemačkoj samo tokom poslednjih nedelju dana poskupela je čak 14%”.

  On je napomenuo da je upravo zbog toga od izuzetne važnosti svaki dinar i svaki posao koji srpski privrednici mogu da donesu u zemlju – od konditorske industrije, vinarske, IT sektora, razvoja veštačke inteligencije, poljoprivrede i energetike.

  “Vrata Istoka se otvaraju, prve tri kompanije po obimu investicija u Srbiju dolaze nam sa istoka. Ukupne investicije u Srbiju tokom prošle godine dostigle su  iznos od 2.9 milijardi evra, a Srbija je imala 62% od ukupnih investicija u celom regionu.  Ono što se promenilo je struktura investicija jer sada prve tri kompanije dolaze sa Istoka, iako u ukupnom procentu i dalje dominiraju Nemci i zemlje Evropske unije”, istakao je Vučić.  

  Marko Čadež, predsednik Srpske privredne komore, poželeo je dobrodošlicu grupi od prvih 100 privrednika iz Srbije, koja je već stigla u Dubai u – kako je nazvao “novi dom srpske privrede”.

  Čadež je istakao da će u narednih 6 meseci preko 1 000 kompanija iz Srbije predstaviti svoje poslovanje u okviru Svetske izložbe Expo 2020 Dubai, a Srpska privredna komora je učinila sve da im pomogne da ostvare što bolje poslovne rezultate.

  Tokom trajanja Expo-a, a tokom 9 tačno definisanih tematskih nedelja, svim kompanijama iz Srbije, na raspolaganju je besplatan prostor u Biznis habu Južni Dubai, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalni transferi, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće u forumima i konferencijama u okviru Svetske izložbe, B2B susreti i različiti vidovi promocija.

  U Biznis habu Privredne komore Srbije, poslovnom središtu srpske privrede na Svetskoj izložbi, tokom pola godine trajanja ove najznačajnije manifestacije na planeti, održaće se prezentacije, konferencije, sastanci, investicioni forumi i B2B susreti.

  Već tokom oktobra, na prve dve tematske nedelje „Кlima i biodiverzitet“ i „Svemir“, i pratećim sajmovima Gitex i Gitex Future Stars, nastupa blizu 200 privrednika iz Srbije iz gotovo 100 kompanija, instituta, organizacija i institucija.

  Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, PКS i Razvojna agencija Srbije.

  Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju, koja je sinoć svečano otvorena je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”, a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi “Srbija stvara”