Predsednik Sejma, poljskog parlamenta, Marek Kuhćinjski izvinio se svim Poljacima koji su mogli da se osete uvređenima zato što je avionom i helikopterom vlade prevozio besplatno svoju porodicu iz Varšave u rodni Žešov na jugu Poljske, na skijanje, a jednom je avion leteo prazan u Varšavu samo zbog njegove supruge.

„Svestan sam da javnost negativno ocenjuje takve postupke. Zato želim da se izvinim svima koji su se osetili uvređeni. Istovremeno, želim kategorično da saopštim da sam postupao u skladu za zakonom“, kazao je Kuhćinjski.

Afera „Er Kuhćinjski“ izbila je pre dve nedelje kada je dnevni list Gazeta viborča našao dokaze da je Kuhćinjski leteo najmanje šest puta sa porodicom vladinim avionom kako bi članovi njegove porodice uštedeli za prevoz.

Kuhćinjski i kancelarija Sejma prvo su negirali da su o trošku poreskih obveznika letela i deca predsednika Sejma.

Potom su se i drugi mediji u potragu za dokazima i otkrili da je takvih letova bilo oko 100 od marta prošle godine da maja 2019. godine.

Budžet države, odnosno poreske obveznike, ti letovi koštali su skoro milion evra, izračunao je nezavisni portal Onet.pl, a Kuhćinjski je prvo pod pritiskom javnosti i lično lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog uplatio 142 evra da bi, kako su novi dokazi izlazili na videlo, uplatio još oko 3.700 evra u dobrotvorne svrhe, pošto po poljskim zakonima nije postojala mogućnost da članovi porodice plate prevoz kada lete vladinim avionom.

„Osim jedne situacije, nikada članovi moje porodice nisu leteli vojnim avionom bez mog prisustva“, kazao je danas Kuhćinjski i priznao da se jednom bez njega u Varšavu iz Žešova vratila njegova supruga.

Kuhćinjski, čiju ostavku je zatražila opozicija zbog toga što je vladinu flotu aviona pretvorio u čarter kompaniju za besplatni prevoz svoje porodice, branio se da su svi letovi imali opravdanje, jer je njegov model rada predsednika Sejma takav da ne sedi samo u Varšavi već aktivno radi širom zemlje i u inostranstvu.

„Prisustvo članova moje porodice na palubi vladinih aviona nikako nije povećavalo troškove letova“, kazao je Kuhćinjski.

Zbog afere, lider vladajućih poljskih konzervativaca Kuhćinjski zatražio je, a kancelarija poljske vlade sprovela, da se izmene propisi i da ubuduće članovi porodice koji nisu u statusu člana delegacije, a lete vladinim avionima, plaćaju taj prevoz kao da lete redovnom linijom.

Kuhćinjski je obećao da će uplatiti još novca u dobrotvorne svrhe zbog tih letova, ali opozicija je zatražila od nacionalnog revizorskog biroa NIK hitnu proveru svrsishodnost letova predsednika Sejma i zašto je suprotno propisima uništena dokumentacija o letovima tokom prve dve godine mandata 2015. do 2017. godine.

Glasanje o zahtevu opozicije da se smeni Kuhćinjski zakazano je za petak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.