“Letovanje u luksuznoj vili na Sardiniji za TV prava…”: Predsednik Pari Sen Žermena optužen za podmićivanje

0
Beta - AP Photo/Dave Thompson, file

Švajcarsko federalno tužilaštvo optužilo je danas predsednika fudbalskog kluba Pari Sen Žermen Nasera al-Kelaifija u vezi sa širom istragom podmićivanja povezanim sa prodajom televizijskih prava za utakmice Svetskog prvenstva.

Optužnica tereti Al-Kelaifija za podsticanje bivšeg generalnog sekretara Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Žeroma Valkea “da počini krivičnu zloupotrebu”. Al-Kelaifi se više ne suočava sa optužbom za mito.

Kako je navelo tužilaštvo, posle trogodišnje istrage, Fifa je prošlog meseca postigla “prijateljski dogovor” sa Al-Kelaifijem da odustane od krivične prijave protiv njega koja se odnosi na dodelu televizijskih prava za Svetsko prvenstvo 2026. i 2030. godine katarskom emiteru BeIN Sports, na čijem čelu je upravo Al-Kelaifi.

On je i član Izvršnog komiteta Uefa, gde je primljen prošle godine uprkos tome što je umešan u slučaj primanja mita.

Al-Kelaifi je otpužen da je obezbedio Valkeu, koji je imao uticaj na dodelu televizijskih prava za Svetsko prvenstvo, dok nije oteran sa funkcije 2015. godine, boravak u luksuznoj vili na Sardiniji bez plaćanja stanarine u vrednosti od 1,8 miliona evra.

On je negirao nepravilnosti kada je ispitan 2017. i 2019. godine u vezi sa krivičnim postupkom otvorenim pre tri godine.

U odvojenoj istrazi o korupciji, francusko tužilaštvo istražuje Al-Kelaifija u vezi sa kandidaturom Katara za domaćina Svetskog atletskog prvenstva. Doha je prošle godine bila organizator tog takmičenja.

(Beta)