“Predsednik oklevanjem da zavrne rukav poručuje da je vakcina bezvredna ili da nije bezbedna”: Radovanović o antivakserima i problemu vakcinacije

0
Foto Đorđe Kojadinović

Zdravstveno-obrazovna akcija na popularizaciji vakcinacije morala je da usledi znatno pre nego što su prve isporuke dopremljene do Surčina. Ne bi bilo celishodno da su ljudi nagovarani da se vakcinišu u vreme kada je nabavka bila neizvesna, ali je pravi trenutak nastao onda kada je postalo sigurno da će bar prvi ugovoreni rokovi biti poštovani, kaže profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog o problemu nedovoljnog odziva na vakcinaciju u Srbiji.

U manjim sredinama najvažnije je bilo pridobiti ugledne ljude, poput učitelja, profesora, sudija, sveštenih lica itd. Oni moraju i primerom i rečju da povuku ostale. Na toj edukaciji edukatora nije (dovoljno) rađeno, dodaje Radovanović.

“U postojećem društvenom ustrojstvu, lik za ugledanje (‘role model’) je predsednik vladajuće partije. Svojim oklevanjem da zavrne rukav on poručuje da je rizik od obolevanja preuveličan, da je vakcina bezvredna ili da nije bezbedna. Postoje i druga tumačenja, recimo da se plaši igle ili da redovno dobija gamaglobulinsku zaštitu (što nije naročito pametno). No, šta god da je, pogrešno je kao razlog izbegavanja vakcine”, rekao je Rdaovanović.

“Svojom politikom ‘cvetanja svih cvetova’ pod njenim okriljem, od lažne levice do ekstremne desnice, vlast aktivno ili prećutno podržava i pristalice i protivnike vakcinacije. Time se unosi dodatna shizofrena nota među već raspamećeno građanstvo”, ispričao je Radovanović za Nedeljnik.

Ceo tekst o problemu sa vakcinacijom u Srbiji i kako su mnogi poverovali u laž da vakcine nisu dobre čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju specijalni dodatak “Medicina danas”