Predsednik ne nosi masku na javnom mestu? “Mačo gluposti potpune budale”

0

Kandidat demokrata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Džozef Bajden je aktuelnog američkog predsednika i protivkandidata iz redova republikanaca Donalda Trampa nazvao “potpunom budalom” zato što ne nosi masku na javnim događanjima, tvrdeći kako je Trampov manjak liderstva u odgovoru na pandemiju koronavirusa SAD “koštao ljudskih života”, prenosi Jutarnji list.

Da li je potrebno koristiti zaštitne maske za lice u javnosti postalo je jedno od glavnih pitanja nacionalne političke bitke u SAD, a Tramp i Bajden imaju potpuno različite stavove i pristupe tom pitanju.

Bajdenova odluka da na Dan sećanja – prilikom prvog pojavljivanja u javnosti još od marta – nosi masku na otvorenom, privukla je Trampovo interesovanje. Tramp je na Tviteru objavio Bajdenovu fotografiju uz komentar “evo objašnjenja zašto Tramp ne voli da nosi masku u javnosti”.

Američki predsednik je odbio da nosi masku pred kamerama prilikom niza javnih događanja, uključujući i Dan sećanja.

“On je budala, potpuna budala, jer tako govori. Čak i vodeći stručnjak u svetu kaže da je važno nositi masku na otvorenom i kada je oko vas dosta ljudi”, rekao je Bajden u intervjuu za CNN.

Takođe, Bajden je Trampovo ponašanje nazvao “mačo glupostima i lažima” koje koštaju ljudskih života.

Ipak, američki predsednik je nedavno izjavio kako smatra “vrlo neobičnim” to što je Bajden za Dan sećanja nosio masku, budući da se nalazio na otvorenom i po lepom vremenu.