Predsednik Kine: “Spreman sam da sarađujem sa SAD…”

0
(Beta/AP Photo/Alex Brandon, Eraldo Peres)

(Beta-AFP) – Kineski predsednik Si Đinping rekao je da je “spreman da sarađuje sa SAD” uprkos jakih tenzija između dve zemlje u izjavama uoči očekivanog virtuelnog samita sa svojim američkim kolegom Džoom Bajdenom.

Virtuelni sastanak bi mogao bi da se održi iduće nedelje, preneo je CNN pozivajući se na izvor blizak tom pitanju, dodajući da tačan datum nije još određen. To će biti njihov prvi video sastanak od dolaska Bajdena u Belu kuću u januaru, od kada su imali još samo dva telefonska razgovora.

Kineski ambasador u SAD Ćin Gang je sinoć pročitao pismo Sija za vreme godišnjeg gala prijema Nacionalnog komiteta o odnosima SAD-Kina, američke organizacije koja se bavi razmenom između dve velike sile.

Si je istakao da je u skladu sa principima uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i saradnje na dobrobit svih Kina spremna da sarađuje sa SAD da ojača razmenu i saradnju oko svih pitanja, preneo je danas kineski ambasador na svom Tviter nalogu.

Kineski predsednik je takođe rekao da želi da “Kina i SAD zajedno odgovaraju na regionalna i međunarodna pitanja kao i na svetske izazove dok istovremeno na odgovarajući način rukovode razlikama, da bi vratili odnose između Kine i SAD na dobar put jednog solidnog i stabilnog razvoja”.

U svom pismu kineski predsednik ocenjuje da su odnosi dve zemlje danas na “raskrsnici” i navodi da je “saradnja jedini dobar izbor” jer dve strane “imaju sve da izgube pri konfrontaciji”.

Bela kuća je najavila početkom oktobra da će virtuelni razgovor dvojice lidera biti održan do kraja godine.

Odnosi Pekinga i Vašingtona su na vrlo niskom nivou po nizu pitanja, od trgovine do ljudskih prava preko regionalnih ambicija Kine. Tenzije su dodatno porasle poslednjih nedelja oko pitanja Tajvana.

Džo Bajden međutim takođe naglašava da želi da srađuje sa kineskim vlastima  oko određenih izazova kao što je klima. On je ipak oštro osudio početkom novembra kao veliku grešku to što Si Đinping nije došao na UN konferenciju o klimi u Glazgovu ni na samit G20 u Rimu.