Predsednik Kine: “Mi i EU treba da obezbedemo stabilnost u nestabilnom svetu”

0
(Beta/Huang Jingwen/Xinhua via AP)

(Beta) – Kina i Evropska unija (EU) treba da obezbede stabilnost u nestabilnom svetu, ocenio je kineski predsednik Si Đinping koji je putem video veze razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je juče istakao da je pre osam godina, kada je posetio sedište EU, predložio da Kina radi sa Evropom na izgradnji mosta prijateljstva i saradnje na evroazijskom kontinentu.

Predložio je, kako je naveo, stvaranje odnosa partnerstva zasnovanih na miru, rastu, sprovođenju reformi i poštovanju civilizacija, kao i izgradnju sveobuhvatnih strateških odnosa partnerstva između Kine i EU koji imaju globalni uticaj.

Ova vizija kineske strane do sada se nije promenila, a ima više praktičnog značaja u trenutnoj globalnoj situaciji, dodaje se.

Si je istakao da su od prošle godine odnosi dve strane ostvarili novi razvoj usred izazova, a saradnja Kine i EU je postigla nove rezultate usred poteškoća.

Činjenice su pokazale da Kina i EU dele široke zajedničke interese i čvrstu osnovu za saradnju. Samo saradnja i koordinacija mogu rešiti probleme i biti odgovor na izazove, rekao je Si i dodao da Kina održava stabilnu i koherentnu politiku prema EU.

Kineski predsednik je izrazio nadu da će EU razviti nezavisno razumevanje Kine, voditi nezavisnu politiku prema Kini i raditi sa Kinom na zajedničkom promovisanju stabilnosti i dugoročnom razvoju odnosa Kine i EU.