“Predsednik je obećao da će mi poveriti mandat pre nego što je otišao u bolnicu”: Babiš tvrdi da mu je Zeman rekao da će “ponovo biti premijer”

0

(Beta) – Odlazeći češki premijer Andrej Babiš danas je posle tri dana ćutanja iznenadio kada je saopštio da mu je navodno predsednik Češke Miloš Zeman u nedelju neposredno pre nego što je prevezen na intezivnu negu u bolnicu rekao da će mu poveriti mandat da sastavi novu vladu iako je poražen od udružene demokratske opozicije.

“U nedelju kad sam razgovarao sa predsednikom govorio je o tome da kada dođe trenutak da će mi dati mandat. Isto kao što mi je to obećavao nekoliko puta pre toga. Na meni je da li ću to prihvatiti ili neću”, rekao je danas Babiš privatnoj televiziji CNN Prima njuz.

Dnevniku Mlada fronta Dnes Babiš je posle objasnio da je šefu države rekao da će razmisliti da li će to da prihvati.

Ako bi Babiš prihvatio da sastavlja vladu posle jasne pobede dve opozicione koalicije Zajedno i PiratSTAN koja ima komotnu većinu 108 od 200 poslanika u Donjem domu to bi samo značilo produžavanje političke krize i bezvlađa jer su u Poslanički dom na izborima 8. i 9. oktobra ušli samo još ekstremisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija koji sa Babišovom ANO ne bi imali većinu.

Babiš koji je još na dan izbora tvrdio da nema nameru da bude u opoziciji jer ga interesuje samo da vlada i da bi se povukao iz politike, sada je promenio mišljenje i rekao da će po svoj prilici biti u opoziciji.

“Ja ću naravno biti u opoziciji, biću poslanik, biću u nekom odboru i pratićemo sve što su obećali, ta svetla jutra”, rekao je danas Babiš.

Funkcija poslanika za Babiša je važna jer policija i državno tužilaštvo moraju ponovo da zatraže saglasnost parlamenta da mu ukinu imunitet i omoguće nastavak krivičnog gonjenja u aferi Rodino gnezdo za mahinacije sa evropskim dotacijama i zbog toga što je sklonio svog sina iz prvog braka, na koga su jedno vreme bile akcije farme i kongresnog centra Rodino gnezdo na Krim pod ruskom upravom, kako ne bi mogao da svedoči u istrazi.

Policija vodi istragu od 2015. godine, već dva puta je predložila da se Babiš optuži i odgovara pred sudom, državni tužilac trebalo je ovog meseca da odluči definitivno hoće li ga optužiti, ali zbog novog imuniteta Babiša krivično gonjenje je privremeno obustavljeno.

Odlazak u opoziciju Babišu odgovara poslovno, jer kao poslanik opozicije nije više u sukobu interesa i Evropska unija nema više razloga da odbija dotacije njegovom poslovnom carstvu koncernu Agrofert i medijima u njegovom vlasništvu, a ima pravo i na javne nabavke u Češkoj. 

Babiš je dobrim delom zahvaljujući evropskim dotacijama uspeo da učetvorostruči prvih godina u vladi u kojoj je od 2013. prvo kao ministar finansija, a od 2017. godine premijer svoje bogatstvo i dugo je bio drugi najbogatiji čovek u Češkoj, međutim od 2018. kada je EU počela da se bavi njegovim sukobom interesa, pooštrila propise i prestala da mu daje dotacije sada je spao na četvrto mesto.

Kao sukob interesa posle odlaska u opoziciju ostaje tako samo njegova medijska imperija, gde je već kažnjen u Češkoj u upravnom postupku, jer afera Pandorini papiri i to što je Babiš pre ulaska u politiku kupio luksuzne nekretnine u Francuskoj za 15 miliona evra preko ofšor kompanija 2009. po češkim zakonima nije nelegalna, a nije ni zasmetala Babišovim biračima.

Babiš bi se spasio svih afera ako bi bio izabran za predsednika Češke, bilo 2023. godine kada predsedniku Zemanu ističe mandat, ili i ranije, ako bi se opravdale bojazni da bolesni predsednik Zeman nije više u stanju da obavlja svoju ustavnu funkciju.

Na šefa države se u Češkoj ne odnose propisi o sukobu interesa, a prema Ustavu ne može biti uhapšen ni krivično gonjen dok je na funkciji, češki predsednik nije odgovoran nikome, ni vladi ni parlamentu.