Predsednik Irana: “Poseta Bajdena neće doneti bezbednost Izraelu”

0
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

(Beta-AFP) – Predsednik Irana Ebrahim Raisi ocenio je danas da poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) Bliskom istoku neće doneti bezbednost Izraelu, neprijatelju Islamske Republike Iran.

Bajden danas stiže u Izrael u okviru svoje prve posete regionu Bliskog istoka otkako je postao predsednik. On će takođe posetiti Zapadnu obalu i Saudijsku Arabiju.

“Ako posete američkih zvaničnika u regionu imaju za cilj jačanje pozicije cionističkog režima (Izraela) i normalizovanje odnosa s određenim državama ti napori neće doneti bezbednost Izraelu”, izjavio je Raisi kako je navedeno u saopštenju za štampu predsedničkog kabineta.

SAD su nedavno povodom Bajdenove posete regionu nagovestile da bi druge arapske zemlje mogle da normalizuju svoje odnose s Izraelom, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Maroka u proteklim godinama.

Među tim zemljama je Saudijska Arabija koja deli s Izraelom duboko nepoverenje u odnosu na Iran.

Bajdenovi razgovori u Izraelu će se uglavnom fokusirati na Iran najavio je predsednik prelazne izraelske vlade Jair Lapid.

Izrael pre svega pokušava da spreči zapadne sile, uključujuči SAD, da ožive nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. iz koga se Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) povukao tri godine kasnije.

Jevrejska država koju eksperti smatraju jedinom nuklearnom silom na Bliskom istoku u iranskom nuklaernom programu vidi pretnju po svoju bezbednost iako Teheran poriče da teži da se naoruža atomskom bombom.

Raisi je danas rekao da pomno prati sva dešavanja u regionu.

“Ponovili smo onima koji su preneli poruke iz SAD da ćemo u slučaju najmanjeg gesta protiv teritorijalnog integriteta Irana odlučno odgovoriti”, upozorio je iranski predsednik.