Predsednik i premijer Češke razgovarali o povlačenju priznanja Kosova: “Tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade…”

1
Foto Profimedia

Češki premijer Andrej Babiš razgovarao je na redovnom neformalnom sastanku sa predsednikom Češke Milošom Zemanom o ideji Zemana da Češka povuče priznanje Kosova, prenosi N1.

On je to saopštio novinarima i dodao da će o tome razgovarati na sastanku o koordinaciji češke spoljne politike, jer on kao premijer ne može da odluči o tome sam, u ime vlade.

“Rešavaćemo to na sastanku o koordinaciji spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Senata, predsednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade”, rekao je Babiš novinarima nakon sastanka sa Zemanom u zamku Lani kraj Praga.

Češki premijer naglasio je da ne može da odlučuje o tome sam, kao premijer u ime vlade, a iako je prošle sedmice kazao da ne vidi razlog da Češka menja svoju politiku i povlači priznanje Kosova iz 2008. godine, večeras nije kategorično isključio ni takvu mogućnost.

“To ne kažem. Raspravljao sam o tome sa predsednikom. Predsednik je kazao da je naš stav bio takav i zato što smo bili dve sedmice u NATO, da je to bila neka politička odluka, ali da je njegov stav prema priznanju Kosova negativan”, objasnio je Babiš.

1 KOMENTAR

  1. Jedno je sigurno: Ceska se nece voditi ultranacionalistickim strastima Aleksandra Vucica niti klerofasistickom ideologijom SPC.
    Ceska se nece poigrati sa ugledom na medjunarodnom planu niti svojim interesima zarad kolebljivosti Milosa Zemana koga bije glas da je sklon mutnim financijskim poslovima sa Kinom, Rusijom, Srbijom i drugim korumpiranim drzavama koje su spremne da podmicuju zvanicnike na visokim funkcija bilo koje zemlje. Ceska je pravna drzava i od nje niko ne treba da ocekuje nelogicne protivpravne postupke i odluke.

Comments are closed.