Predsednik Hrvatske protiv zatvaranja i policijskog časa: “To je kršenje ljudskih prava…”

1
Profimedia

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da se ne slaže s onima koji se zalažu za uvođenje policijskog sata kao meru u borbi protiv koronavirusa rekavši da one koji to predlažu treba “strpati u marice”. 

“Ovo je borba za zdravlje, ali pre svega za mentalno zdravlje čovečanstva. Mislim da one koji pričaju o policijskom satu treba strpati u ‘maricu’. Od izraza ‘policijski sat’ se čoveku koža naježi”, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je dodao da će se oni koji to rade morati nositi s posledicama tih odluka.

“Bez ustavne podloge to se zove kršenje ljudskih prava”, dodao je hrvatski predsednik, upitavši da li to znači da će u eventualnom policijskom satu “policajci s dugim cevima ići okolo i hapsiti”.

Milanović je rekao da su sadašnje mere dovoljne, a da su ljudi preplašeni. “Treba biti oprezan i više od toga nije moguće”, naglasio je on.

Predsednik je ocenio da će kad sve prođe, Švedsku morati “ili izbrisati s karte ili im dati da vode ceo svet, jer jedino se oni ponašaju tako da im je u prvom planu mentalno zdravlje”.

I premijer Andrej Plenković je ranije rekao da je uprkos povećanju broja obolelih “zatvaranje” krajnja opcija koju će Hrvatska primenjivati u borbi protiv širenja koronavirusa, jer želi da život funkcioniše.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, vlasti svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mera, pre svega, držanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, a na otvorenom ako nije moguće držati fizički razmak.

Od utorka su na snazi nove mere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a doneta je odluka i o skraćivanju samoizolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom sa 14 na deset dana. To se, međutim, ne odnosi na osobe koje rade u ustanovama za starije i teško bolesne i osobe s invaliditetom.

Među ostalim je zabranjena prodaja alhokola od ponoći do šest ujutro.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su potvrđena 2.772 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 20 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze 15.106, među njima je 1.027 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 74. U protekla 24 sata testirano je 9.287 osoba, a u samoizolaciji je 29.098 osoba. 

1 KOMENTAR

  1. Nosenje maski je takodje neustavno, nelegetimno, neeticko, neljudski, nedemokratski, nehumano, ne kazem da je lose, covek po preporuci da stavi pa koliko moze izdrzati, ali kaznjavati ljude u busevima, trgovinama, pa ako ga izbacite ili mu pisete prekrsaj on i dalje nastavlja bez maske, jedino ako se korona ne povuce za 2500 din, bice zloupotreba i mito, cak i smrtnih slucajeva, jer ni busplus kontrolori ne jure uopste cak ni kaznama, vec izadjes i udjes u drugi bus.. pa zamisli izbacite coveka, dete, zenu, staricu, i ne vrati se kuci nikako ili slicno.. ali ovi znaju bolje, bice nas pod jednu kruskicu.

Comments are closed.