Predsednik Hrvatske: “Neka se nose. Meni nikakvi moralni bukači neće sprečiti da idem u BiH…”

0
(BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ/DS)

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će ponovo ići u BiH i da ga u tome neće sprečiti moralni bukači.

“Neka se nose. Mene nikakvi moralni bukači neće sprečiti”, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu, dan pošto je iz bezbednosnih razloga otkazana njegova poseta Travniku i Novoj Biloj u BiH, prenela je N1 televizija.

Upitan je li MUP doneo odluku o otkazivanju posete, Milanović je odgovorio da na kraju uvek odluku donosi on.

“Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživeću bez toga”, dodao je Milanović. 

Predsednik Hrvatske je rekao da “ne može da bude prijatelj sa svakim”.

“Ako sa nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je izjavio da razume ponašanje Milorada Dodika koji ih “uporno provocira, zato što mu gaze po prstima celo vreme”.

“Razumem to ponašanje, ali ga ne podstičem”, naveo je Milanović ocenivši da Dodik ima posla sa “profesionalnim lažovima koji bi pokrali celu jednu zajednicu, bosanskohercegovačke Hrvate”.

Na pitanje pomažu li njegove izjave Hrvatima u BiH, Milanović je odgovorio da pomažu, jer bi inače bili izloženi stihiji. On je zamerio Vladi Hrvatske da ne čini dovoljno da zaštiti Hrvate u BiH ocenivši da je pogrešila što nije iskoristila instrumente koje ima u Briselu i blokirala zaključke o BiH u kojima se ne pominje konstitutivnost Hrvata.

Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičak na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super, rekao je hrvatski predsednik.

On je podsetio da je biviši predsednik Hrvatske Ivo Josipović posetio Ahmiće gde su Hrvati počinili strašan zločin, rekavši da je “to dovoljno sa hrvatske strane”. Milanović je dodao da je u Vitezu, gde su ubijana deca hrvatske nacionalnosti nije video “drugu stranu”.