Aktuelni predsednik Ekvadora Lenin Moreno u razgovoru za Gardijan rekao je da je Asanž u više navrata prekršio uslove azila, a da je ambasadu Ekvadora pokušao da koristi kao „centar za špijuniranje“. On je dodao da je dobio garancije od Britanaca da će Asanžova osnovna prava biti ispoštovana i da on neće biti poslat nigde gde bi mogla da ga sačeka smrtna kazna.

Nakon što je Ekvador ukinuo azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, kada je on izbačen iz ambasade ove zemlje u Londonu u kojoj je proveo poslednjih sedam godina, Asanž je sada suočen sa optužbama za silovanje u Švedskoj, ali i za kovanje zavere sa Čelsi Mening.

Morenova odluka da se Asanžu ukine azil izazvala je brojne kontroverze u Ekvadoru. Morenov prethodnik, bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea optužio je svog nekadašnjeg političkog saveznika za „zločin koji čovečanstvo nikada neće zaboraviti“ i nazvao Morena „najvećim izdajnikom u istoriji Ekvadora i Latinske Amerike“.

Moreno je porekao tvrdnje Rafalea Koree da je Asanžu ukinuo azil u zamenu za obećanje SAD da će lobirati da se javni dug Ekvadora umanji.

Vikiliks je bio povezan sa anonimnim sajtom na kojem se navodi da je Morenov brat vlasnik jedne ofšor kompanije, a na ovom sajtu objavljene su i privatne fotografije predsednika Morena i njegove porodice.

Moreno je u razgovoru za Gardijan odbacio tvrdnje da je reč o odmazdi, odnosno da ukidanje azila Asanžu predstavlja odgovor na objavljivanje dokumenata o Morenovoj porodici, a naveo je da mu je veoma žao zato što je Asanž navodno koristio ambasadu da umeša prste u demokratiju drugih zemalja.

„Bilo kakav pokušaj destabilizacije Ekvadora zaslužuje osudu, zato što smo mi suverena zemlja i poštujemo politiku svake zemlje“, rekao je Moreno.

„Ne možemo da dozvolimo da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje“, dodao je Moreno. „Takve aktivnosti su u suprotnosti sa uslovima azila. Naša odluka zasnovana je na međunarodnom pravu.“

On je istakao da je odluka da se Asanž izbaci iz ambasade bila suverena odluka njegove vlade, te da na nju nije uticala nikakva spoljna sila.

„On je bio gost kome smo pružili dostojanstven tretman, ali nije poštovao osnovni princip reciprociteta prema zemlji koja je znala da ga ugosti, niti je želeo da poštuje protokol“, rekao je Moreno.

Moreno se osvrnuo i na način na koji se Asanž odnosio prema osoblju ambasade Ekvadora u Londonu.

„Njegov stav bio je apsolutno neprihvatljiv nakon što ga je Ekvador štitio više od sedam godina. On se ružno ponašao prema zvaničnicima u ambasadi u Londonu, zloupotrebljavao je strpljenje Ekvadoraca. Vodio je agresivnu kampanju protiv Ekvadora i čak počeo da preti i onima koji su mu pomagali“, naveo je Moreno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.