Predsednik Egipta predstavio inicijativu za primirje u Libiji, vođa pobunjenika prihvatio

0
Foto: Profimedia

Predsednik Egipta Abdel-Fatah El-Sisi predstavio je danas unilateralnu inicijativu za okončanje građanskog rata u susednoj Libiji, koju je prihvatio lider pobunjeničkih snaga Halifa Haftar.

Haftarove snage koje kontrolišu istok Libije pretrpele su prethodnih nedelja teške poraze od snaga lojalnih međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

El-Sisi je novinarima u Kairu rekao da inicijativa, koja uključuje obustavu vatre od ponedeljka, treba da otvori vrata izborima u celoj Libiji, zemlji bogatoj naftom.

On je upozorio da više ne treba tražiti vojno rešenje za krizu u Libiji.

“U Libiji ne može biti stabilnosti ako ne budu pronađena mirna sredstva koja uključuju jedinstvo i integritet državnih institucija. Ova inicijativa bi mogla da označi nov početak za Libiju”, rekao je El-Sisi.

Vlada u Tripoliju za sada nije komentarisala mirovnu inicijativu egipatskog predsednika. Međutim, portparol vojne formacije lojalne legalnoj vladi rekao je da će oni nastaviti borbe za grad Sirt koji su Haftarove snage zauzele u januaru.

El-Sisi je predstavio inicijativu na konferenciji za novinare u Kairu, u prisustvu Haftara i predsednika parlamenta paralelne vlade u istočnoj Libiji Agvile Saleha.

Prisutni su bili i diplomatski izaslanici SAD, Rusije, Francuske i Italije u Egiptu, dok predstavnika vlade u Tripoliju, ni njenih glavnih saveznika, Turske i Katara, nije bilo.

El-Sisi je rekao da inicijativa predviđa i formiranje predsedničkog saveta u kojem bi bila predstavljena tri regiona Libije. Taj savet bi upravljao zemljom tokom jednoipogodišnjeg prelaznog perioda posle kojeg bi bili održani izbori.

Plan egipatskog predsednika uključuje i objedinjavanje svih finansijskih institucija Libije i raspuštanje paravojnih formacija.

El-Sisi je danas pozvao na povlačenje svih stranih boraca iz Libije. Na obe strane u libijskom sukobu ratuju hiljade plaćenika, uglavnom iz ratom razorene Sirije.

Haftarove snage su u aprilu prošle godine pokrenule ofanzivu na Tripoli. Međutim one su nedavno izgubile nekoliko strateških mesta na zapadu Libije pošto je Turska povećala podršku vojnim formacijama poveznim s vladom u Tripoliju.

Francuska, Rusija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge arapske države podržavale su Haftara, dok su snage koje ratuju na strani vlade u Tripoliju imale pomoć Turske, Italije i Katara.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je tokom pobune zbačen i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Zemlja je od tada podeljena između sukobljenih vlada na istoku i zapadu zemlje.

(Beta)