Stručni tim u ime protesta „1 od 5 miliona“ predstavio je danas svoje zahteve, zaključke i preporuke u oblastima slobode medija i regularnosti izbora, a u vezi sa zahtevima iznetim na protestima.

Kako su naveli, tri osnovna zahteva učesnika protesta „1 od 5 miliona“ ukazuju na duboko nezadovoljstvo radom medija koje je izazvano konstantnim padom medijskih sloboda, neefikasnim regulisanjem, političkom kontrolom i zloupotrebom medija, što direktno ugrožava kvalitet izbornog procesa i demokratije.

Kao zahteve, između ostalog, oni su naveli „obavezivanje predsednika Republike da poštuje Ustav RS, prema kome izražava državno jedinstvo, i ne učestvuje u izbornoj kampanji na strani bilo koje izborne liste, ostavke ministra i državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja zbog političke odgovornosti za pad slobode medija, smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog neispunjavanja zakonskih obaveza“.

Stručni tim protesta je kao zahteve izneo i „ključne izmene informativnog programa Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine koje će obezbediti da se poštuju visoki standardi političkog pluralizma, aktivnije delovanje svih državnih tela zaduženih za nadzor, kontrolu izbornog postupka i uloge medija u izborima, kao i aktivnije i transparentnije delovanje svih državnih tela koja učestvuju u postupku sprovođenja izbora i utiču na kvalitet izbornog procesa“.

U ime tima koji su činili i prof. dr Čedomir Čupić i novinar Vukašin Obradović, na konferenciji za novinare govorili su članovi tima prof. dr Snježana Milivojević, prof. dr Jovanka Matić i prof. dr Dušan Vučićević.

Oni su u nastavku konferencije, izneli i preporuke za rešavanje problema koje su detektovali u navedenim oblastima.

Konferenciji su prisustvovali i politikolog Boban Stojanović i sociolog Zoran Gavrilović.

Protest 8. juna: „Šetnja kroz celu Srbiju“

Jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“ Miodrag Simović kazao je na konferenciji za novinare kako će izgledati obeležavanje šest meseci protestnih šetnji u Beogradu 8. juna.

„Planirano je da se tog dana šeta kroz celu Srbiju, kako bi se obeležilo šest meseci protestnih šetnji koje vlast ne može da igonoriše“, rekao je on.

Simović, međutim, nije otkrio detalje predstojećeg protesta.

Komentar(1)

  1. Peca
    6. juna 2019. 10:36

    Budalaština. Znači da Vučiću zabranimo da učestvuje na izborima. Što to nisu tražili od Tadića, Koštunice..? Sledeće će biti da zabrana SNS da učestvuje na izborima?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.