Predsednik Češke: “NATO da definiše neprijatelja, ali to ne može biti Rusija…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je danas da se nakon fijaska misije i povlačenja iz Avganistana temeljno reformiše NATO, da prestane da bude, kako je rekao, samo servisna organizacija SAD i da zapadni vojni savez definiše svog neprijatelja, što ne može, po njegovom uverenju, biti Rusija.

Za haos nakon odluke o povlačenja multinacionalne koalicije na čelu sa SAD iz misije u Avganistanu češki predsednik u video intervjuu češkom tabloidu Blesk optužio je danas prethodnog i sadašnjeg predsednika SAD, Donalda Trampa i Džoa Bajdena, koji su bili, kako je rekao, nedovoljno hrabri, ali i predstavnike ostalih članica NATO, koji su kukavički ćutali i samo klimali glavom na oba samita gde se razmatralo povlačenje.

„Dva američka predsednika su naredila, nije bilo rasprave. Ukoliko se radilo o nekoordiniranoj američkoj akciji, na mestu je pitanje da li je nakon ovog debakla potrebna reforma NATO. NATO teba da prestane da bude servisna organizacija SAD kakva je danas, što se pokazalo u Avganistanu“, rekao je Zeman.

Predsednik Zeman predložio je kolektivno rukovodjenje zapadnim vojnim savezom, reformu koju teško mogu da sprovedu SAD pošto su, po oceni češkog predsednika, izgubile prestiž u svetu, ali je kazao da bi to bilo moguće ako bi se više članica NATO dogovorilo i ako bi preduzele zajedničku incijativu.

„Kao svaka vojna organizacija NATO treba da definiše svog neprijatelja. Slazem se sa stavom francuskog predsednika Makrona da Rusija nije neprijatelj. Neprijatelj je medju teroristima“, rekao je Zeman.

Po oceni češkog predsednika sadašnjih dramatičnih scena na aerodromu u Kabulu ne bi bilo da su ostale članice odlučile da ostanu u Avganistanu nakon povlačenja vojnika SAD, a da se ništa ne bi rešilo kada bi Češka odlučila da evakuiše još avganistanskih civila.

„Da nismo bili kukavice onda ni na kakvom kabulskom aerodromu ne bi čekali nikakvi civili. Treba tražiti primarni razlog odlaska. Primarni razlog su dvojica američkih predsednika“, kazao je Zeman.

Miloš Zeman založio se da Češka sada kad nema više misije u Avganistanu još smanji izdvajanja za odbranu iako nikada nije dostigla dva odsto BDP-a na koje su se obavezale zemje članice i prošle godine je izdvajala svega 1,3 odsto.

Češki predsednik ocenio je da je za razliku od Češke u redu da sa Talibanom imaju kontakte Rusija i Kina jer su one velike sile i vode realnu politiku.

„Taliban je teroristička diktatura i ponavljam šta sam rekao 2001. godine – sa teroristima se ne pregovara, protiv terorista se ratuje. Kada nam Taliban demonstrira neki novi teroristički napad valjda će poverovati i ostali“, rekao je Zeman češkom tabloidu Blesk.