Predsednički izbori u Hrvatskoj održaće se 22. decembra

0
Foto: Profimedia

Građani Hrvatske biraće predsednika države na izborima 22. decembra, objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na sednici vlade. Drugi krug će biti 5. januara. Izborni rokovi počinju da teku 22. novembra, a zvanična izborna kampanja trajaće oko dve sedmice.

Svi koji žele da se kandiduju moraće u roku od 12 dana da prikupe najmanje 10.000 potpisa. Kandidaturu za predsednika Hrvatske, čiji mandat traje pet godina, najavilo je 15-tak potencijalnih kandidata, među kojima i aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja u trku kreće kao kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, prenosi N1.

Konkurencija će joj biti šarenolika. Od bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je kandidat SDP-a, do pevača Miroslava Škora i rijaliti zvezde Ave Karabatić.

Prema predizbornim anketama, raste popularnost bivšeg sudije Trgovačkog suda u Zagrebu, Miroslava Kolakušića, koji je na evropskim izborima osvojio mandat hrvatskog evroposlanika.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada na izborima pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića.