(Beta) – Premijer Albanije Edi Rama pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nedvosmisleno osudi izjavu srpskog ministra odbrane o „velikoj Albaniji“ i ujedinjenju Srba.

Rama je na Tviteru upitao Vučića da li je izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o „velikoj Albaniji“ stvarna ili je u pitanju šala kojom se ismevaju „isprani mozgovi koji su vekovima držali ceo region u mraku“.

„Predsedniče Vučiću, da li je ovo stvarno ili je to ‘mim’ (meme) kojim se ismevaju isprani mozgovi i prostaci koji su ceo naš region vekovima držali u mraku? Veoma želim da je ‘mim’, jer bi u suprotnom ovo bila predstava jadnog mišljenja koju bi trebalo nedvosmisleno da osudite“, naveo je Rama.

Rama je uz tu poruku okačio sliku (skrinšot) internet stranice Ministarstva odbrane Srbije na kojoj je Vulinova jučerašnja izjava da je Rama „nastavio rad na stvaranju velike Albanije izjavom da će (albanska) luka Drač biti kosovska“.

Vulin je rekao da će „Evropska unija, kao i svaki put do sada, ćutati“ i da „neće preduzeti ništa“, a da Albanci, koje je ponovo nazvao pogrdnim imenom, „mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tudje teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji“.

„Tako se ponavlja laž da je ‘velika Albanija’ prirodna Albanija, a da su Srbi ujedinjeni u jednoj državi pretnja miru“, dodao je Vulin.

On je ocenio i da je „velika Albanija“ najava „velike nesreće, razbijanja i razaranja država i nacija na Balkanu“ koju „samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave“.

U izjavi na sajtu Ministarstva odbrane Srbije koju je Rama okačio piše i da Vulin „reaguje na nove provokacije“ albanskog premijera.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin potom je ponovo kritikovao albanskog premijera Edija Ramu, rekavši da se on ne bi slikao ispod zastave „velike Albanije“ da „ima pameti“.

„Da Edi Rama ima mozga, ne bi pokušavao da napravi ‘veliku Albaniju’, da ima pameti, ne bi se slikao ispod zastave ‘velike Albanije’, a da brine o miru u regionu, ne bi hvalio ubice iz takozvane OVK i pokušavao da odredi ko će vladati Crnom Gorom“, rekao je Vulin.

Vulin je dodao da „Rama, da zna šta je obraz, ne bi pokušavao da prikaže“ srpske manastire na Kosovu kao nasledje albanskog naroda, u zvaničnim udžbenicima koje štampa njegova vlada, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Srpski ministar je naveo da su Albanci, koje je ponovo nazvao pogrdnim imenom, „častan narod koji je dao Esad pašu Toptanija“ i dodao da ih „nikada ne bi poistovetio sa Ramom“.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.