Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je beogradske izbore za nedelju, 2. jun.

„Upravo sam raspisala beogradske izbore, izabravši poslednji dan za to, jer smo na zahtev opozicije i na izričitu molbu predsednika Aleksandara Vučića, odlučila da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem terminu u skladu sa Ustavom Srbije“, rekla je predsednica Skupštine.

Vreme pre raspisivanja izbora iskoristila je, kaže, da pokuša da pokrene dijalog.

„Da kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima učinim sve da ovi i svi naredni izbori proteknu u najboljem redu, u skladu sa demokratskim standardima i da pokažemo ozbiljnost i odgovornost koju dugujemo svim građanima Srbije. Moja vrata ostaju otvorena za dijalog. Ako postoji malo želje da pokažemo svim građanima Srbije da ipak nekada zajedno možemo da radimo na stvarima koje su važne za građane“, rekla je Brnabić.

Ona je pozvala sve političke stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i „da svakog trenutka, koliko je to moguće, vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna“.

Brnabić je pozvala sve Beograđane da izađu na izbore i pokažu svojim glasom u kom pravcu treba da se Beograd razvija.

„Taj dan je uvek praznik demokratije. Srećni izbori, Beograde“, poručila je ona, javlja N1.

Redovni izbori ove godine treba da budu održani u ukupno 88 gradova i opština, među kojima je i 17 gradskih opština u Beogradu, a prema slovu zakona najraniji termin je nedelja, 9. jun.

Da bi lokalni izbori u 88 gradova i opština bili održani sedam dana ranije, kad i beogradski, neophodno je da bude izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika.

Ukoliko bi izmenom tog člana Zakona, kako predlažu predstavnici koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, bilo predviđeno da se odluka o raspisivanju izbora može doneti najranije 150 umesto sadašnjih 120 dana, redovni lokalni izbori mogli bi da budu održani 2. juna.

Zbog čega je krajnji rok za izmenu Zakona 18. april? S obzirom na to da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45, ali ni više od 60 dana, do predložene izmene Zakona o lokalnim izborima moralo bi da dođe najkasnije 45 dana pre 2. juna, dakle do 18. aprila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.