Predsednica Mađarske: “Srbija je potrebna EU, zato podržavamo njeno pridruživanje”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

(Beta) – Mađarska predsednica Katalin Novak izjavila je danas u Beogradu da je Evropskoj uniji potrebna Srbija i da će zbog toga Mađarska podržati što ranije priključenje Zapadnoj Balkana Uniji.

“Evropskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zbog toga ćemo podržati što skorije priključenje Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari”, izjavila je Novak nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednica Mađarske je izrazila nadu da će davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji ubrzati proces evrointegracija Zapadnog Balkana. Srbija je, navela je, učinila veoma ozbiljne korake kako bi odgovorila svim zahtevima EU.

Dodala je da bi pridruživanje Srbije šengeskoj zoni smanjilo gužve i olakšalo prelazak srpsko-mađarske granice.

Ona je ocenila da se rat u Ukrajini neće uskoro završiti i istakla da je Mađarska podržala sve pakete sankcija, ali da zbog posledica sankcija teška zima ne predstoji samo Rusiji kojoj su sankcije uvedene, već i celoj Evropi.

“Do sada smo glasali za sve pakete sankcija, ali smo uvek naglašavali da smatramo da nije svrsishodna takva politika jer bi trebalo da odredimo kome želimo da nanaesemo štetu. Jer bi trebalo da imaju najozbiljniji efekat na Rusiju, međutim posledice sankcija vidimo i u zemljama širom Evrope, cene rastu, inflacija raste”, rekla je ona i dodala da Srbija vodi računa o građanima i da kao suverena država ima pravo da ne uvede sankcije.

Zahvalila je Srbiji jer “smanjuje pritisak migranata na granici između dve zemlje”.

Istakla je da Srbija i Mađarska imaju najintenzivnije ekonomske odnose u istoriji.