Osmani: “Zalažemo se za dovođenje avganistanskih izbeglica na Kosovo”

2

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da se “bez ikakvog oklevanja” zalaže za dovođenje avganistanskih izbeglica na Kosovo.

Ona je to opisala kao humanitarnu operaciju, zasnovanu na ljudskom principu “da vrata nisu zatvorena za one koji su primorani da napuste svoje domove, bez svoje krivice, kako bi izbegli progon i spasili živote”.

Predsednica Kosova je na fejsbuku naglasila da će gradjani Avganistana proći kompletnu sigurnosnu procenu SAD, jer će privremeno boraviti u zemlji, dok se ne pripremi njihova dokumentacija za SAD.

“Vlada Kosova je, odmah nakon zahteva i rasprave o institucionalnom sporazumu, formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima. To je bio zahtev SAD da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana. Ispoštovali smo taj zahtev”, napisala je Osmani Sadriu.

Ona je napisala da je 16. jula, nekoliko dana nakon što je svet, posebno Kosovo, obeležio Svetski dan izbeglica, kontaktirana od strane američkog ambasador na Kosovu, Filipa Kosneta, koji je prosledio zahtev predsednika Bajdena i državnog sekretara Blinkena da se obezbedi privremeno sklonište nevinim civilima koji su na meti talibana “jednostavno zato što su stali na stranu saveznika Kosova, na stranu mira i demokratije, na stranu jednakosti i pravde”.

Kako je navela, radi se o lokalnim radnicima koji su radili sa američkim snagama.

Obraćajući se gradjanima Kosova, Osmani Sadriu je rekla da niko ne zna “bolje od nas šta znači biti proteran i napustiti mesto na kojem si odrastao, biti odvojen od svojih najmilijih, biti prisiljen da bežiš kako bi spasio živote”.

“Tada su nam mnoge zemlje širom sveta otvorile vrata bez ikakvog zahteva ili uslova. Spasili su nas. Sada će Kosovo, 22 godine nakon tog užasa, dokazati da nikada nećemo izgubiti humanost. Naši mudri ljudi kažu – ‘Kuća pripada Bogu i prijatelju’. S ovom dobrodošlicom moramo sačekati da naši prijatelji spasu živote, kao što su nas oni spasli kada nam je to najpotrebnije”, navela je predsednica.

Iz Vlade Kosova potvrdjeno je da su u stalnoj komunikaciji sa američkim vlastima povodom dovodjenja avganistanskih izbeglica na Kosovo.

Šef kabineta premijera Kosova, Ljuan Daljipi je za medije izjavio da se trenutno bave poslovima koji su vezani za logističke, bezbednosna i druga pitanja u cilju ostvarivanja zahteva američke strane.

2 KOMENTARA

  1. Косово и Метохија је света српска земља. Арбанаси (као вештачка творевина) насељени су на Косово и Метохију током осамнаестог века. Почев од деветнаестог века (Призренска лига), арбанаси уз подстрекавање и помагање Турака и Енглеза (после и Италијана и Француза) спроводе оружану побуну, сецесију, геноцид над Србима, протеривање Срба. Током 1999. године осовина НАТО – ЕУ – САД – Ватикан – Ријад извршила је оружану агресију на Србију, незапамћену у историји, како би Косово и Метохију одвојили од Србије и свету српску земљу поклонили арбанасима. И сада ти исти арбанаси, дошљаци, отимачи српске земље, зликовци, доводе на свету српску земљу белосветске мехамеданске злочинце, боље речено, америчке квислинге.

Comments are closed.