“Predložio sam da dijalog krene 1. marta, evropski predstavnici će raditi na terenu…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić saopštio je da je jutros razgovarao sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i da je načelno dogovoreno da se međustranački dijalog nastavi u martu i da u narednih desetak dana treba da se odrede “tehnički” detalji, forma i teme.

“Ja sam predložio 1. mart kao početak dijaloga, ne znam da li će odgovarati svima”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je rekao da će se u dijalog ponovo uključiti predstavnici Evropskog parlamenta Кnut Flekenštajn i Eduard Кukan, koji su ga i započeli u vreme prethodnog saziva skupštine, i da će oni tada biti u Beogradu i “raditi na terenu”.

“Tanja Fajon i Vladimir Bilčik će ostati deo dijaloga jer se nalaze na funkcijama koje su takođe povezane sa Srbijom”, rekao je Dačić, navodeći da će oni učestovovati “na daljinu” u dijalogu, zbog pandemije.

On je rekao da je imao dug razgovor sa Mekalisterom i da su se saglasili da Skupština ima “centralnu ulogu” u dijalogu.

Na pitanje ko će biti pozvan od stranaka da učestvuje u dijalogu on je odgovorio:”Nema selekcije, što se nas tiče”.

On je podsetio da neke stranke ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti u prisustvu stranaca, odnosno evropskih predstavnika, pa ako se to zaista i desi, moraće da bude i druga platforma za razgovor sa njima.