“Predložili smo da umesto ekspertske, izaberemo Vladu iza koje bi stajale stranke”: Sastanak za prevazilaženje krize u Crnoj Gori

0
Foto: Profimedia

U Podgorici je danas održan sastanak partija parlamentrne većine, na kojem je razgovarano o prevazilaženju političke krize.

Predsednik SNP-a Vladimir Joković kazao je nakon razgovora da je sastanak protekao u tolerantnoj atmosferi sa željom da se svi problemi prevaziđu, prenose Vijesti.

“Nije bilo tenzija, što je ohrabrujuće. Bilo je određenih predloga, ali sačekaćemo da na novom sastanku sledeće nedjelje nađemo rešenje. Bilo je i radikalnih predloga, ali čini mi se da preovladava želja svih da se dođe do dogovora. Od radikalnijih bilo je da se ide na izbore. Preovladalo je mišljenje najvećeg dela učesnika da je ovakvo stanje neodrživo”.

“Dobro je da će se smanjiti tenzije između određenih subjekata. Bilo je riječi da se razgovara sa svima, pa i s premijerom, ali će o tome biti reči na sastanku naredne sedmice”, kazao je Joković.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je jedan od uzroka negativnog toka političkih procesa to što se većina nije sastajala. “Ovaj sastanak je težio tome da se dođe do kompromisa. Nismo došli do toga, ali smo bez povišenih tonova uspeli da saopštimo razlike. Dogovorili smo se i da potencijalne promene dese na bazi dogovora i pravila. Sastanak je bio uspešan”.

Lekić je kazao da je danas pokazana ozbiljnost da se dođe do perspektive konsenzusa. “Ogromnu odgovornost imamo pred građanima. Saopštene su sve opcije, o njima će nastaviti da se razgovara”, kazao je on.

Sastanku u Skupštini su prisustvovali Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Nebojša Medojević (PzP), Miodrag Lekić (Demos), Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Boris Bogdanović (Demokrate), Vladimir Joković (SNP), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija), Miloš Konatar (URA), Srđan Pavićević (Civis), Danilo Jokić i Dušan Slijepčević (Ujedinjena Crna Gora).

Milačić: Potrebna rekonstrukcija prirode odnosa u parlamentarnoj većini

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić ocenio je da je dobro što su se sastali i razgovarali, te da je dijalog ključ rješenja i da ukolilo nema dijaloga parlamentarne većine i Vlade, nema rešenja.

Kazao je da je predložio “da koliko sutra” iznesu stavove i razgovaraju sa Krivokapićem.

“I večeras je ovde trebalo da bude premijer. Mi ništa ne mozemo rešiti bez Vlade, a ni ona bez nas. U ime Prave sam predložio temeljne principe delovanja u narednom periodu. Treba da stavimo na papir ono što je zajednički sadržalac svih nas. Moj stav je da je potrebna ne samo rekonstrukcija Vlade, već i rekonstrukcija prirode odnosa u parlamentarnoj većini”, saopštio je on.

Dodao je i da su mogli da donesu mnoge zakone, ali i da za to što su sa zakašnjenjem izabrali Savjet RTCG nije kriva Vlada, već oni.

“Da li nam Krivokapić brani da donesemo Zakon o lustraciji? Jedna strana nije kriva za sve”, kazao je on.

Milačić je pozvao sve iz parlamentarne većine da uđu u proces ozbiljnog dijaloga.

“Onaj ko iz parlamentarne većine pominje izbore – a bilo je večeras pomena da se održe do kraja godine – taj čovek će biti najveći neprijatelj mene i Prave Crne Gore. Ne treba da uvodimo zemlju u avanturizme, to je izigravanje volje građana”, istakao je on.

Predsednik Prave je kazao da niko iz Vlade nije rekao da je protiv unapređenja rada nekih Ministarstava, a da ni premijer to nije rekao.

“Zašto ne porazgovaramo o tome ako nam cilj nije da rušimo Vladu. To nije cilj Prave CG. Nije bitno ko je pominjao izbore do kraja godine. Bitno je što to posljednjih dana sve više čujemo. Ko pominje izbore, direktno radi u korist DPS-a. To sam rekao i na sastanku”, zaključio je Milačić.

Mandić: DF veoma nezadovoljan radom Vlade

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je kazao da su očekivali da ovo bude Vlada krupnih reformskih zahtjeva, ali da je koalicija ZBCG ostala izvan rada Vlade Krivokapića.

“Trudili smo se da za ovih 200 dana rada Vlade kažemo Krivokapiću da se obrati pažnja na ljude koji su izneli pobedu na izborima. Naša današnja ideja da se bira nova Vlada naišla je na veliku podršku kolega koji čine parlamentarnu većinu. Bilo je i onih koji nisu to podržali. Nijedan od učesnika sastanka nije rekao da treba zadržati postojeće stanje. Mi smo predložili ono što je najbitnije, da umesto ekspertske Vlade izaberemo Vladu iza koje bi stajale stranke”, saopštio je Mandić.

Istakao je i da Vlada nije potpisala temeljni ugovor, da je kroz Rezoluciju o Srebrenici teško uvredila sve glasače i građane srpske nacionalnosti te i da se nastavlja spoljna politika koju je vodio Milo Đukanović, da su “ljudi glasali da se promeni sve”, a da su na mjestima odlučivanja i dalje vodeći kadrovi DPS-a.

“Predočili smo da tražimo novu Vladu. Zalažemo se da ova, koja ima podršku samo 14 poslanika, a možda i manje, odstupi, a da parlamentarna većina bira novu Vladu. Cilj je i da omogućimo da autentični predstavnici nacionalnih manjina budu dio nove Vlade”, kazao je Mandić.

On smatra da “ako ne možemo da se dogovorimo, onda treba da konstituišemo prelaznu Vladu i da potom idemo na izbore. Dajemo prednost dogovoru u okviru većine.

Pozvali su “Krivokapića i eksperte” da se ne odupiru volji parlamentarne većine, već da im pomognu da se izabere nova Vlada.

“Imali smo obećanja o demontaži režima, a od toga ništa nije bilo. Crna Gora se danas nalazi u ekonomskom sunovratu. Ima pokazatelja koji govore da je stanje danas gore nego 4. decembra kad je izabrana Vlada”, zaključio je on.

Medojević: Želimo dogovor u okviru vladajuće većine, novu Vladu sa novim premijerom

Predsednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević smatra da ova Vlada nije ispunila svoj zadatak, te da su neophodne proene, ali i da žele dogovor u okviru vladajuće većine – novu Vladu sa novim premijerom.

“Sa rezultatima ove Vlade može biti zadovoljan samo Đukanović. Međunarodna zajednica očekuje otklon od totalitarnog režima Đukanovića. Ali ova Vlada nije uradila ništa. Nije bilo otvaranja dosijea, lustracije, nije napravljen otklon od neoliberalne ekonomije, nastavljena politika nekontrolisanog zaduživanja i trošenja…”, kazao je on.

Istakao je da nije održiva situacija da Vlada Zdravka Krivokapića ispunjava samo predizborna obećanja URA, DPS i Demokratske Crne Gore.