Predlog novih mera, policijski čas u rizičnim opštinama na Kosovu

0
Foto Profimedia

(Beta) – Ministarstvo zdravlja Kosova predložilo je Vladi nove mere u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, kojima je predloženo da se one za neke sektore olakšaju, kao i da se produži raspored kretanja u opštinama sa malim, srednjim i visokim rizikom.

Ovaj predlog, koji treba da usvoji Vlada Kosova, predlaže da u opštinama sa visokim rizikom (preko 150 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika nedeljno)  da se gradjanima zabrani izlazak iz kuća od 21.30 do 5.00 sati, osim za hitne i zdravstvene potrebe, dokumentovane na odgovarajući način.

Iz ovih mera izuzeti su zdravstvo, bezbednost, pravosudje, ekonomski operateri i transport robe i usluga, kako bi se osiguralo funkcionisanje lanca snabdevanja, zatim gradjevinske kompanije i operateri koji izvode javne radove.

Ekonomskim operaterima i tržnim centrima je dozvoljen rad od 5.00 do 21.00 sati, kao i hotelskim i ugostiteljskim službama, dok posle 21.00 rade samo uz uslugu “za poneti”.

Javne i privatne institucije dužne su da rade samo sa osnovnim osobljem, utvrdjenim odlukom svake institucije posebno.

Javnom prevozu je dozvoljeno da koristi do 50 odsto kapaciteta, poštujući pri tome “Priručnik za zaštitu od širenja Covid-19”.

Taksi vozila mogu da rade sa jednim putnikom na zadnjem sedištu ili trojicom putnika ako su članovi porodice.

Pozorišta, biblioteke, filharmonije, galerije, ansambl baleta, bioskopi, omladinski centri, muzeji, kulturni centri sa grupama i slično, imaju dozvolu da rade samo do 21.00 koristeći do 40 odsto prostora odgovarajućih objekata za sve aktivnosti.

Dozvoljene su sportske aktivnosti u zatvorenom i na otvorenom, gde tokom treninga u zatvorenom može da učestvuje do 20 ljudi, dok tokom takmičenja može da učestvuje do 50 ljudi, uvek na osnovu lokalnih i medjunarodnih sportskih protokola, kao i na osnovu “Priručnika za zaštitu od širenja Covid-19”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!