(Beta) – Parlamentarna opozicija u Crnoj Gori, predvođena Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, sastala se danas povodom poslednjih dešavanja na Cetinju i ocenilada je stanje u državi „dramatično“ i da je jedini izlaz iz političke krize formiranje prelazne vlade koja bi pripremila vanredne, parlamentarne izbore.

Na prvom formalnom sastanku celokupne parlamentarne opozicije, od promene vlasti u Crnoj Gori u avgustu prošle godine, ocenjeno je da Crna Gora „ima marionetsku vladu, instrumentalizovanu u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa“, saopšteno je nakon sastanka.

Lider DPS-a i predsednik države Milo Đukanović i čelnici ostalih parlamentarnih opozicionih partija, SDP-a, SD-a, LP-a i stranaka manjinskih naroda, dogovorili su zajedničko delovanje u cilju „odbrane građanskog i sekularnog karaktera države“ i spoljnopolitičke orjentacije Crne Gore usmerene ka punopravnom članstvu u EU.

Sastanak je održan povodom poslednjih dešavanja na Cetinju, kada je policija intervenisala protiv demonstrata, protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija na Cetinju.

Tokom blokade grada i protesta protivnika ustoličenja 5. septembra povređeno je 60 osoba, građana i policajaca.

Premijer Zdravko Krivokapić je proteste okarakterisao kao pokušaj terorizma i destabilizacije Crne Gore za šta je optužio opoziciju, na čelu sa DPS-om predsjednika države Mila Đukanovića. Slične ocene saopštene su iz većeg dela parlamentarne većine.

Opozicija, sa druge strane, je jedinstvena u oceni da ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju „nije predstavljao verski obred već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrednosti“.

„Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor sprečio je državno poniženje koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti“, navedeno je u saopštenju opozicije.

Opozicija smatra da je stanje u zemlji „dramatično i haotično“, da je društvo „u najvećoj krizi od uvođenja višestrančja“ i da se Crna Gora „nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevekovne i savremene države“.

Deo odgovornosti za to pripisuje premijeru Krivokapiću kod koga, kako smatraju, „ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost, i koji je spreman da po cenu ljudskih žrtava ispunjava zahteve svojih nalogodavaca a sve u cilju stvaranja ‘srpskog sveta'“.

Parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg delovanja „koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmerena ka punopravnom članstvu u EU“.

Sve opozicione stranke su pozvale na „kreiranje evropske platforme u koju su dobrodošli svi – svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji deli vrednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.